Odżywianie

Więcej o odżywianiu

Jedz szparagi

Troszeczkę
u nas niedoceniane szparagi zasłużyły sobie chyba na więcej
uwagi z naszej strony. Szparagi są przecież bogate w
witaminy m.in. C, E, beta karoten i kwas foliowy. Cenione jako
środek kojący nerwy i przeciwreumatyczne zyskały sobie
wielu zwolenników w krajach zachodnich. Mają działanie
przeczyszczające i moczopędne. Są lekkostrawne i
niskokaloryczne, o czym powinny pamiętać panie odchudzające
się. 

Kupując je należy wybierać te grube, o jasnych zamkniętych
główkach i połyskujących gładkich pędach. Niektórzy nie
obierają ich przed gotowaniem, tylko dokładnie myją. Po
umyciu wkładamy je do osolonej wody. Najlepiej do bardzo wąskiego,
ale wysokiego garnka. Można je też lekko związać i wstawić
w pozycji pionowej do garnka z wodą. Dobrze jeśli łebki
lekko wystają nad powierzchnią wody. Możemy dodać kawałek
masła do gotowania. Najprościej podać je polane masłem z
zarumienioną tartą bułka. Bardziej wytwornie możemy podać
szparagi pod beszamelem. Wszystko zależy od tego, czy ma to
być lekka przystawka, czy pożywne danie.

Artykuł dodany: 2006-09-18 21:03:36
Ilość komentarzy: 181
Ilość punktów: 0

góra strony

UWAGA - wprowadzanie komentarzy jest możliwe tylko dla zalogowanych użytkowników.


2009-02-23 19:18:12
maaddzziiaa: Szparagi są pyszniutkie ;]

2008-05-20 22:05:23
aniutka: również uwielbiam fasolke

2008-01-24 11:19:36
paola: fasolke szparagowa bardzo lubie zwłaszcza na masełku podsmarzona

2007-12-27 23:05:07
Tenia: nie każdy je lubi

2007-11-24 17:25:09
rafi323raf: nie jadam

2007-11-04 16:53:23
Tenia: nie każdemu smakują szparagi

2007-11-01 23:21:40
iza25: ja osobiście nie lubie szparagów

2007-10-28 02:45:15
Tenia: za leży kto co lubi

2007-10-23 12:07:43
bomberman: jeszcze nie jadłem

więcej komentarzy >>

góra strony


Szukaj na QZ.pl



Kupuj z Bingo Cosmetics

Na QZ jest 104 osoby:
- 104 czytających

Dołącz się ;-) >>

Najnowsze artykuły


Różności
Światowy Dzień Wiedzy na Temat Autyzmu
- Zaświeć się na niebiesko dla autyzmu –

Odżywianie
Bruschetta Rio Mare z tuńczykiem i zielonym sosem
Bruchetta to potrawa, której ojczyzną są Włochy. Jest jedną z podstawowych włoskich przekąsek, a przyrządzić ją można na bardzo wiele sposobów. Podstawą każdej bruchetty jest opieczone na grillu lub patelni pieczywo z dodatkiem oliwy oraz roztartego czosnku.

Dziecinada
Zabawa na zdrowie
W zdrowym ciele zdrowy duch – przysłowie to jest powszechnie znane i przytaczane przy wielu okazjach. Równie często powtarzamy je naszym dzieciom, chcąc, by wyrosły na zdrowych i świadomych ludzi. Jak jednak możemy przekonać najmłodszych do zajadania ze smakiem marchewki, czy buraka?

Zdrowie
Jak trzymać pion?
- bezinwazyjne badanie kręgosłupa

Uroda
Trądzik, nie taki młodzieńczy
Mimo, że już dawno przestałaś być nastolatką, na Twojej twarzy wciąż pojawiają się trudne do usunięcia wypryski i zmiany skórne? Trądzik często nie mija wraz z okresem dojrzewania i zmagać się z nim mogą nawet osoby powyżej 30 roku życia. Nawracające zmiany skórne to poważny problem dermatologiczny, który wymaga leczenia oraz szczególnej pielęgnacji.

Seksolubnie
Czy katolik może cieszyć się seksem?
Kościół może przeciwstawić „modzie" na seks coś bardzo ważnego. Przekonanie, że związek z drugim człowiekiem ma wzbogacać oboje małżonków - a nie ranić. Rozmowa z ojcem dr Ksawerym Knotzem, kapucynem, specjalistą od poradnictwa małżeńskiego.

QZ.pl poleca
Kompleksowe wzmacnianie
W chłodniejsze dni nietrudno o infekcje i przeziębienia. Nadszedł właśnie najgorszy okres dla układu odpornościowego człowieka. Zanim dopadnie nas choroba i sięgniemy po antybiotyk warto samemu zadbać o zwiększenie odporności naszego organizmu.

Dobre rady
Nie daj się alergii
Marzy Ci się weekend na łonie natury, gdzieś na łące czy w lesie? Albo aktywny wypoczynek na wsi wśród zwierząt? Zamiast tego spędzasz słoneczne weekendy zamknięty w domu, bo po wyjściu na zewnątrz zaczynasz kichać i łzawić a z nosa cieknie jak z kranu?

Design by Multimedia Image