Odżywianie

Więcej o odżywianiu

Magia żółtego sera

Sery żółte powstają ze świeżego mleka, które po odciągnięciu
serwatki poddaje się fermentacji. Wybór serów żółtych
jest ogromny. We Francji, słynącej z serów, jada się około
500 ich gatunków.



Sery żółte najprościej można podzielić pod względem
konsystencji na sery twarde (zawierające do 50% wody) i miękkie
(o ponad 50-procentowej zawartości wody).



Wśród serów twardych wyróżniamy kilka typów
charakterystycznych dla rejonów świata, z których się
wywodzą:

- typ szwajcarski - o słodkim, bardzo delikatnym smaku, np.
emmental,

- typ włoski - bardzo twardy i mocno pikantny, np. parmezan,

- typ angielski - o ostrym, nieco kwaskowatym posmaku, np.
cheddar,

- typ bałkański - łagodny w smaku i zapachu, wytwarzany z
masy serowej uprzednio sparzonej, np. mozzarella lub polski
oscypek,

- typ holenderski - łagodny, lekko kwaskowaty smak, bardzo
popularny w Polsce, np. gouda, edamski, podlaski, zamojski,

- typ szwajcarsko-holenderski - na skutek połączenia tych dwóch
metod produkcji smak i zapach jest bardziej ostry.



Wśród serów miękkich mamy:

- pomazankowy (o kwaśnym smaku i smarownej konsystencji), np.
bryndza,

- z przerostem pleśni, np. rokfor, rokpol; z porostem pleśni,
np. brie.



Sery żółte oprócz niewątpliwych zalet smakowych są również
świetnym źródłem wapnia, białka i witaminy B12. Plasterek
sera dostarcza aż 160-200 mg wapnia, tak ważnego dla naszych
kości. Pomimo zalet wskazany jest jednak umiar w ich
konsumpcji ze względu na cholesterol (ok. 70-100 mg/100 g) i
tłuszcz (najbardziej tłuste są sery śmietanowe, pełnotłuste,
najmniej - półtłuste), w którego składzie przeważają,
niestety, nasycone kwasy tłuszczowe. Ich nadmiar w diecie, zwłaszcza
w połączeniu z nadmiarem cholesterolu, może prowadzić do
groźnego zwiększenia stężenia cholesterolu we krwi, czego
konsekwencją jest zwiększenie ryzyka rozwoju miażdżycy.



Sery żółte obfitują w kalorie. Plaster (20 g) to aż
240-300 kcal! Dlatego szczególną ostrożność powinny
zachować osoby mające skłonność do nadwagi. Warto łączyć
sery z warzywami i owocami, które są niskokaloryczne oraz
zawierają witaminę C i beta - karoten, chroniące przed miażdżycą
i chorobami serca. Doskonałym przykładem takiego połączenia
są sałatki.

Artykuł dodany: 2006-09-18 21:02:43
Ilość komentarzy: 290
Ilość punktów: 0

góra strony

UWAGA - wprowadzanie komentarzy jest możliwe tylko dla zalogowanych użytkowników.


2009-05-13 12:23:10
marzea: uwielbiam żółty ser najlepszy z dziurami :) pleśniowe jakoś mi nie wchodza przez ich zapach

2009-02-13 16:07:32
maaddzziiaa: Już dawno nie jadłam żółtego serka.

2009-01-13 21:17:19
aska1984: za pleśniowymi tez nie przepadam ale czasem troszke takiego skubnę:)

2008-05-20 22:06:59
aniutka: nie lubie pleśniowych

2008-05-17 21:01:30
maaddzziiaa: Niektóre pleśniowe są pyszne.

2008-05-09 22:24:11
wilczek: uwielbiam ser i wszystko co przyrzadzone jest z niego

2008-01-18 07:58:59
joanna: dziurkowany jest lepszy ty;lko dlaczego

2008-01-11 09:16:50
sabrina21: właśnie zxjadłam sobie kanapki z żółtym serkiem:)

2007-11-29 08:50:54
joanna: ser jest bardzo smaczny i kaloryczny uwielbiam go zwłaszcza pizze z podwujnym serem

więcej komentarzy >>

góra strony


Szukaj na QZ.pl



Kupuj z Bingo Cosmetics

Na QZ jest 102 osoby:
- 102 czytających

Dołącz się ;-) >>

Najnowsze artykuły


Różności
Światowy Dzień Wiedzy na Temat Autyzmu
- Zaświeć się na niebiesko dla autyzmu –

Odżywianie
Bruschetta Rio Mare z tuńczykiem i zielonym sosem
Bruchetta to potrawa, której ojczyzną są Włochy. Jest jedną z podstawowych włoskich przekąsek, a przyrządzić ją można na bardzo wiele sposobów. Podstawą każdej bruchetty jest opieczone na grillu lub patelni pieczywo z dodatkiem oliwy oraz roztartego czosnku.

Dziecinada
Zabawa na zdrowie
W zdrowym ciele zdrowy duch – przysłowie to jest powszechnie znane i przytaczane przy wielu okazjach. Równie często powtarzamy je naszym dzieciom, chcąc, by wyrosły na zdrowych i świadomych ludzi. Jak jednak możemy przekonać najmłodszych do zajadania ze smakiem marchewki, czy buraka?

Zdrowie
Jak trzymać pion?
- bezinwazyjne badanie kręgosłupa

Uroda
Trądzik, nie taki młodzieńczy
Mimo, że już dawno przestałaś być nastolatką, na Twojej twarzy wciąż pojawiają się trudne do usunięcia wypryski i zmiany skórne? Trądzik często nie mija wraz z okresem dojrzewania i zmagać się z nim mogą nawet osoby powyżej 30 roku życia. Nawracające zmiany skórne to poważny problem dermatologiczny, który wymaga leczenia oraz szczególnej pielęgnacji.

Seksolubnie
Czy katolik może cieszyć się seksem?
Kościół może przeciwstawić „modzie" na seks coś bardzo ważnego. Przekonanie, że związek z drugim człowiekiem ma wzbogacać oboje małżonków - a nie ranić. Rozmowa z ojcem dr Ksawerym Knotzem, kapucynem, specjalistą od poradnictwa małżeńskiego.

QZ.pl poleca
Kompleksowe wzmacnianie
W chłodniejsze dni nietrudno o infekcje i przeziębienia. Nadszedł właśnie najgorszy okres dla układu odpornościowego człowieka. Zanim dopadnie nas choroba i sięgniemy po antybiotyk warto samemu zadbać o zwiększenie odporności naszego organizmu.

Dobre rady
Nie daj się alergii
Marzy Ci się weekend na łonie natury, gdzieś na łące czy w lesie? Albo aktywny wypoczynek na wsi wśród zwierząt? Zamiast tego spędzasz słoneczne weekendy zamknięty w domu, bo po wyjściu na zewnątrz zaczynasz kichać i łzawić a z nosa cieknie jak z kranu?

Design by Multimedia Image