Odżywianie

Więcej o odżywianiu

Kuchnia rosyjska

Rosja
to kraj, który jest niemal sam w sobie kontynentem – z
jednej strony częścią Europy, z drugiej strony częścią
Azji. Dla Zachodu tzw. „nieodgadniona dusza” Rosji
stanowi odwieczną zagadkę i przedmiot fascynacji –
podobnie jak obyczaje, kultura i kuchnia. Są co prawda tacy,
którzy uważają, że nie ma narodowej kuchni rosyjskiej, a
potrawy uważane za tradycyjne w tym regionie świata są zapożyczeniem
i adaptacją z Europy Zachodniej oraz Azji. Ale dzięki temu właśnie,
kuchnia ta jest pełna osobliwości i bogactwa. Jest to
wynikiem przenikania się i mieszania wielonarodowych kultur,
ogromu tego państwa i surowości klimatu Syberii. 



Historia sztuki kulinarnej Rosji sięga VI wieku p.n.e. Żołnierze
piechoty scytyjskiej i mongolskiej wnieśli wiele zwyczajów
kulinarnych. To właśnie oni nauczyli Słowian zakwaszać
mleko i przyrządzać wiele gatunków fermentowanych napojów
mlecznych (jogurt), a także kwasić kapustę oraz inne
warzywa (np.: paprykę czy buraki).



Przykładem oryginalnego niepowtarzalnego smaku kwaśno - słodkiego
może być kapuśniak rosyjski zwany Szczi. Jest to jedno z
podstawowych dań kuchni rosyjskiej od ponad 1000 lat, szczególnie
w północnych i centralnych rejonach, na Uralu i Syberii.
„Bogate” szczi z mięsem, szynką, jajkami były
ozdobą stołu moskiewskich bojarów, zaś lud gotował szczi
„postne” na samej kapuście i cebuli. Ogromne
znaczenie dla niepowtarzalnego smaku zupy miało to, że po
ugotowaniu była ona wstawiana do ciepłego pieca. Istnieje
wiele odmian Szczi – jej wyróżnikiem jest kwaśność,
którą można osiągnąć poprzez dodanie soku z kiszonej
kapusty, czy wywaru z kwaśnych jabłek. 



Duży wpływ na kuchnię rosyjską w XIX wieku miała również
kuchnia francuska. Dwory ziemiańskie chętnie zatrudniały
francuskich kucharzy - najwięcej ich napłynęło do Rosji po
wojnach napoleońskich. Najbardziej znanym był kucharz Cara
Aleksandra I – Careme. W zapiskach opisujących liczne
potrawy jakie serwował na dworze carskim, można znaleźć
choćby Boeuf Strogonow, który stał się znakiem
rozpoznawczym kuchni rosyjskiej. Nazwany tak został na cześć
hrabiego Aleksandra Grigoriewicza Stroganowa. Prowadził on w
Odessie tzw. „otwarty stół”. Oznaczało to, że
każdy wykształcony czy też choćby przyzwoicie ubrany człowiek
mógł przyjść na obiad do domu Stroganowa prosto z ulicy. 



Ogrom Rosji oraz Syberii przez wiele miesięcy skutej mrozem,
ma wpływ na szczególne cechy kuchni rosyjskiej. Odpowiedzią
na surowy klimat są m.in. wysokokaloryczne syberyjskie
pielmieni z rodziny wareników, polewane gęstą śmietaną,
które do złudzenia przypominają nasze swojskie pierogi z
farszem mięsnym. Inną odmianą są pierożki z drożdżowego
ciasta z różnorodnym nadzieniem. Na Syberii i Uralu
przygotowanie pielmieni przekształciło się w swoisty rytuał.
Biorą w nim udział wszyscy członkowie rodziny. Sybirak nie
powie nigdy, że pielmienie przygotowuje, użyje innego słowa
– pitrasi. Przygotowuje się ich setki, a nawet tysiące
sztuk na raz i zamraża. 



Jeść po rosyjsku, znaczy więcej, niż tylko spożywać określone
dania. Jest to właściwie sztuka delektowania się jedzeniem.
W pierwszej połowie XIX wieku na dworze carskim została
przyjęta tak zwana rosyjska kolejność dań. Według wzoru
rosyjskiego kolejność potraw została podzielona na dania,
które podawano jedne po drugich. Jeśli przystawki, to
najlepiej bliny– czyli placuszki z mąki pszennej i
gryczanej, zwykle drożdżowe, podawane na gorąco, z
roztopionym masłem i śmietaną, a do tego czerwony lub
czarny kawior. 

Zupa to oczywiście solianka. 



Składniki:

400g mięsa ( na rosół), 150g kości, 200g różnych,
gotowanych lub smażonych kawałków mięsa, podrobów lub wędlin,
2 cebule, 3 ogórki kiszone, 5 zielonych oliwek, 10 czarnych
oliwek 1 stołowa łyżka kaparów, 2 łyżki koncentratu
pomidorowego, 1łyżka masła, 2 łyżki śmietany, 4
plasterki cytryny, sól, 3-4 ziarna ziela angielskiego, 1 liść
laurowy.



Przygotowanie:

Mięso i kości zalać wodą, dodać ziele angielskie, liść
laurowy, posolić i ugotować wywar. Przecedzić przez sitko.
Cebule pokroić w kostkę i podsmażyć na maśle. Dodać
koncentrat pomidorowy i dusić kilka minut pod przykryciem. Ogórki
obrać ze skóry i pokroić w kostkę. Cebulę i ogórki
wrzucić do wrzącego wywaru i ponownie doprowadzić do
wrzenia. Następnie dodać pokrojone mięso z wywaru, kapary,
oliwki i pozostałe kawałki mięs. Gotować 5-10 min. Do
podanej na talerzu solianki dodać śmietanę i kawałki
cytryny obranej ze skórki.

Artykuł dodany: 2006-09-18 21:02:44
Ilość komentarzy: 187
Ilość punktów: 0

góra strony

UWAGA - wprowadzanie komentarzy jest możliwe tylko dla zalogowanych użytkowników.


2009-02-18 16:29:03
maaddzziiaa: Mnie jakoś do Rosji nie ciągnie ;p

2008-08-18 21:49:41
rafal.b19: no no, ostatni momentarz 9 miesięcy temu :D

2007-11-24 17:27:39
rafi323raf: Pojechał bym sobie do Rosji i spróbował bym sobie tamtejszych specjałów:)

2007-11-04 16:09:17
Tomas: nom najlepsze są z kapustką i grzybkami;]

2007-10-29 12:53:40
kasiunia: pierogi tak lubie z kazdym farszem

2007-10-12 01:22:58
niunia108: pierogi są pyszne

2007-10-09 22:56:22
enigma63: aniutka a popularne racuchy albo pierogi to sa tez potrawy kuchni rosyjskiej tylko troche przez nas zmodyfikowane

2007-10-09 22:52:24
aniutka: ja chba tez jeszcze nic nie jadłam z kuchni rosyjskiej

2007-09-29 18:05:17
sylwiaa27: a pierogi ruskie nie jadłaś?? kołduny to chyba też kuchnia rosyjska??

więcej komentarzy >>

góra strony


Szukaj na QZ.pl



Kupuj z Bingo Cosmetics

Na QZ jest 111 osób:
- 111 czytających

Dołącz się ;-) >>

Najnowsze artykuły


Różności
Światowy Dzień Wiedzy na Temat Autyzmu
- Zaświeć się na niebiesko dla autyzmu –

Odżywianie
Bruschetta Rio Mare z tuńczykiem i zielonym sosem
Bruchetta to potrawa, której ojczyzną są Włochy. Jest jedną z podstawowych włoskich przekąsek, a przyrządzić ją można na bardzo wiele sposobów. Podstawą każdej bruchetty jest opieczone na grillu lub patelni pieczywo z dodatkiem oliwy oraz roztartego czosnku.

Dziecinada
Zabawa na zdrowie
W zdrowym ciele zdrowy duch – przysłowie to jest powszechnie znane i przytaczane przy wielu okazjach. Równie często powtarzamy je naszym dzieciom, chcąc, by wyrosły na zdrowych i świadomych ludzi. Jak jednak możemy przekonać najmłodszych do zajadania ze smakiem marchewki, czy buraka?

Zdrowie
Jak trzymać pion?
- bezinwazyjne badanie kręgosłupa

Uroda
Trądzik, nie taki młodzieńczy
Mimo, że już dawno przestałaś być nastolatką, na Twojej twarzy wciąż pojawiają się trudne do usunięcia wypryski i zmiany skórne? Trądzik często nie mija wraz z okresem dojrzewania i zmagać się z nim mogą nawet osoby powyżej 30 roku życia. Nawracające zmiany skórne to poważny problem dermatologiczny, który wymaga leczenia oraz szczególnej pielęgnacji.

Seksolubnie
Czy katolik może cieszyć się seksem?
Kościół może przeciwstawić „modzie" na seks coś bardzo ważnego. Przekonanie, że związek z drugim człowiekiem ma wzbogacać oboje małżonków - a nie ranić. Rozmowa z ojcem dr Ksawerym Knotzem, kapucynem, specjalistą od poradnictwa małżeńskiego.

QZ.pl poleca
Kompleksowe wzmacnianie
W chłodniejsze dni nietrudno o infekcje i przeziębienia. Nadszedł właśnie najgorszy okres dla układu odpornościowego człowieka. Zanim dopadnie nas choroba i sięgniemy po antybiotyk warto samemu zadbać o zwiększenie odporności naszego organizmu.

Dobre rady
Nie daj się alergii
Marzy Ci się weekend na łonie natury, gdzieś na łące czy w lesie? Albo aktywny wypoczynek na wsi wśród zwierząt? Zamiast tego spędzasz słoneczne weekendy zamknięty w domu, bo po wyjściu na zewnątrz zaczynasz kichać i łzawić a z nosa cieknie jak z kranu?

Design by Multimedia Image