Odżywianie

Więcej o odżywianiu

Grzyby

Grzyby są bogatym źródłem aromatów i smaków. Nawet, jeśli
znajdziemy tylko kilka grzybków, mogą one poprawić smak
wielu potraw, poczynając od porannej jajecznicy. Delikatne
grzyby nadają się do zup. Do kurczaka i delikatnej cielęciny
pasuje łagodny smak kurek i rydzów. Wołowina może być
podana z pieczarkami polnymi, kaniami, kurkami. Dziczyznę połączyć
można ze smażonymi lub duszonymi borowikami i podgrzybkami.
Ryby o mocnym smaku, takie jak pstrąg, łosoś i tuńczyk
wymagają też grzybków o wyraźnym smaku, np. borowików.
Grzyby posiadają nie tylko wspaniałe walory smakowe i
zapachowe, ale i wiele składników odżywczych. Zawierają
potas, magnez, żelazo. Są bogate w niacynę i inne witaminy
grupy B oraz proteiny (2-8 proc.). Smacznego! n Paweł Góźdź 



Oto dwa przepisy na potrawy z grzybami: 



Boeuf Strogonoff ze śmietaną, pietruszką i kurkami dla 4
osób:

- 450 g. pokrojonej w cienkie paski polędwicy lub krzyżowej 

- sól i świeżo zmielony czarny pieprz 

- 30 ml / 2 łyżki stołowe oliwy z oliwek 

- 45 ml / 3 łyżki stołowe brandy 

- 2 drobno posiekane szalotki 

- 225 g oczyszczonych i przekrojonych na pół kurek 

- 150 ml / 2/3 szklanki bulionu wołowego 

- 75 ml / 5 łyżek stołowych kwaśnej śmietany 

- 5 ml / 1 łyżeczka musztardy Dijon 

- 1/2 pokrojonego w kostkę korniszona 

- 45 ml / 3 łyżki stołowe posiekanej natki pietruszki.



Oprószyć mięso pieprzem, rozgrzać połowę porcji oliwy i
smażyć przez 2 minuty. Następnie przełożyć mięso na
talerz. Postawić patelnię na średnim ogniu i zarumienić
osad. Odsunąć się od pieca. Wlać brandy, przechylić
patelnię w stronę płomienia (lub podpalić zapałką) i
poczekać, aż alkohol spłonie. Polać tym mięso, przykryć
i trzymać w cieple. Patelnię wytrzeć do sucha, rozgrzać
pozostałą oliwę i lekko zarumienić szalotki. Dodać grzyby
i smażyć na średnim ogniu przez 3–4 minuty, aż zmiękną.
Dodać bulion i gotować kilka minut, następnie dodać śmietanę,
musztardę i korniszon. Krótko podgotować, przyprawić do
smaku i dodać pietruszkę. Podawać z makaronem z masłem,
posypanym makiem. Do tej potrawy poleciłbym aromatyczne wino
z dalekiego Chile. Vina Santa Rita 120 Cabernet Sauvignon 1999
produkowane ze szczepu Cabernet Sauvignon urzeka bogatym
aromatem leśnych owoców, połączonych z nutą wanilii i
przypraw. Wyczuwalny, lekki posmak taniny – efekt
dojrzewania w dębowych beczkach – doskonale podkreśla
smak takich dań, jak Boeuf Strogonoff. 





Krem borowikowo-kurkowy – 10 porcji:

- około 1,5 l. wywaru z warzyw (marchwi, pietruszki,
selera, pora, kapusty) 

- 150 g borowików 

- 150 g kurek 

- 50 g cebuli 

- 50 g margaryny 

- 50 g masła 

- 50 g mąki pszennej 

- 160 g śmietany kremówki 

- 2 żółtka 

- sól i pieprz 

- drobno pokrojony koper, pietruszka lub szczypiorek 

Oddzielnie umyć i drobno pokroić kurki i borowiki. Następnie
borowiki poddusić z drobno posiekaną cebulą. Kurki poddusić
osobno. Borowiki przetrzeć przez gęste sito, dodać do
wywaru z jarzyn. Warzywa wyjąć. Z mąki i margaryny sporządzić
lekką zasmażkę o złocistym kolorze. Połączyć ją z
wywarem i dodać podduszone kurki. Całość gotować. Do
gotowej zupy dodać śmietanę połączoną z żółtkiem.
Doprawić do smaku. Najlepiej podawać w bulionówkach. Jako
dodatek można zastosować groszek ptysiowy.

Artykuł dodany: 2006-09-18 21:02:44
Ilość komentarzy: 319
Ilość punktów: 0

góra strony

UWAGA - wprowadzanie komentarzy jest możliwe tylko dla zalogowanych użytkowników.


2009-02-13 16:05:55
maaddzziiaa: Lubię zbierać grzyby, ale mój problem jest taki, że ich nie widzę ;p

2009-01-13 21:35:29
teresica: to tez i moje marzenie...ale daleko jeszcze do ...grzybobrania

2009-01-13 21:33:48
aska1984: niedługo się wiosna zacznie potem lato i w końcu znowu bedzie można ruszyć na grzybobranie:)

2008-08-08 10:52:23
bozia: oj ja też ale było tak sucho że może czasami nie być grzybów:)

2008-07-08 14:57:05
wilczek: ja juz sie nie moge doczekac jak beda grzyby w lesie i wyrusze na poszukiwania:) bardzo lubie tak spedzac czas

2008-05-20 22:08:34
aniutka: uwielbiam zbierać grzyby i już sie nie moge doczekać sezonu

2008-04-10 14:36:25
babcia: zwaszcza gdy sie samemu je zbiera poranna roso:)

2008-04-10 14:35:34
poranna_rosa: Grzybki sa dobre pod każdą postacią. W tym roku byłam kilka razy na grzybach, fajnie jest tak je pozbierać, a później zrobić taki sosik grzybowy, pychotka. Bardzo też lubie kanie smażone na patelni w jajku i bułce, są pyszniutkie.

2008-03-30 23:25:19
bea7522: my mówiły kozaki czerwone

więcej komentarzy >>

góra strony


Szukaj na QZ.pl



Kupuj z Bingo Cosmetics

Na QZ jest 107 osób:
- 107 czytających

Dołącz się ;-) >>

Najnowsze artykuły


Różności
Światowy Dzień Wiedzy na Temat Autyzmu
- Zaświeć się na niebiesko dla autyzmu –

Odżywianie
Bruschetta Rio Mare z tuńczykiem i zielonym sosem
Bruchetta to potrawa, której ojczyzną są Włochy. Jest jedną z podstawowych włoskich przekąsek, a przyrządzić ją można na bardzo wiele sposobów. Podstawą każdej bruchetty jest opieczone na grillu lub patelni pieczywo z dodatkiem oliwy oraz roztartego czosnku.

Dziecinada
Zabawa na zdrowie
W zdrowym ciele zdrowy duch – przysłowie to jest powszechnie znane i przytaczane przy wielu okazjach. Równie często powtarzamy je naszym dzieciom, chcąc, by wyrosły na zdrowych i świadomych ludzi. Jak jednak możemy przekonać najmłodszych do zajadania ze smakiem marchewki, czy buraka?

Zdrowie
Jak trzymać pion?
- bezinwazyjne badanie kręgosłupa

Uroda
Trądzik, nie taki młodzieńczy
Mimo, że już dawno przestałaś być nastolatką, na Twojej twarzy wciąż pojawiają się trudne do usunięcia wypryski i zmiany skórne? Trądzik często nie mija wraz z okresem dojrzewania i zmagać się z nim mogą nawet osoby powyżej 30 roku życia. Nawracające zmiany skórne to poważny problem dermatologiczny, który wymaga leczenia oraz szczególnej pielęgnacji.

Seksolubnie
Czy katolik może cieszyć się seksem?
Kościół może przeciwstawić „modzie" na seks coś bardzo ważnego. Przekonanie, że związek z drugim człowiekiem ma wzbogacać oboje małżonków - a nie ranić. Rozmowa z ojcem dr Ksawerym Knotzem, kapucynem, specjalistą od poradnictwa małżeńskiego.

QZ.pl poleca
Kompleksowe wzmacnianie
W chłodniejsze dni nietrudno o infekcje i przeziębienia. Nadszedł właśnie najgorszy okres dla układu odpornościowego człowieka. Zanim dopadnie nas choroba i sięgniemy po antybiotyk warto samemu zadbać o zwiększenie odporności naszego organizmu.

Dobre rady
Nie daj się alergii
Marzy Ci się weekend na łonie natury, gdzieś na łące czy w lesie? Albo aktywny wypoczynek na wsi wśród zwierząt? Zamiast tego spędzasz słoneczne weekendy zamknięty w domu, bo po wyjściu na zewnątrz zaczynasz kichać i łzawić a z nosa cieknie jak z kranu?

Design by Multimedia Image