Odżywianie

Więcej o odżywianiu

Zdrowie w kapuście

Kapusta ma niewielką kaloryczność. Trzeba jednak pamiętać, że takie potrawy jak bigos, mimo że składają się głównie z kapusty, są jednak wysokokaloryczne z powodu dużej zawartości mięsa i tłuszczu.



Najpopularniejszą odmianą kapusty tradycyjnie pozostaje kapusta głowiasta. Uprawiali ją i wykorzystywali już starożytni Rzymianie w I wieku n.e., do Polski trafiła natomiast piętnaście wieków później. Odmiana ta rozprzestrzeniła się na cały świat, stopniowo jednak coraz więcej zwolenników zyskuje jej egzotyczna kuzynka kapusta pekińska. W wyglądzie różni się ona znacznie od kapusty głowiastej. Ma zbite, długie głowy, o gładkich jasnych liściach. Jej uprawę rozpoczęli w V wieku n.e. Chińczycy.



Innym popularnym gatunkiem jest także kapusta włoska, którą podobnie jak wiele innych warzyw zawdzięczamy królowej Bonie. Tę bez trudu możemy odróżnić od pozostałych krewniaczek dzięki silnie pomarszczonym liściom.



Znalezione w kapuście

Wszystkie odmiany kapusty są wartościowym źródłem składników odżywczych takich jak witaminy, składniki mineralne oraz błonnik pokarmowy. Wśród nich na szczególne wyróżnienie zasługuje kapusta pekińska ze względu na bardzo dużą zawartość beta-karotenu (prowitaminy A). Pół szklanki pokrojonej kapusty pekińskiej prawie pokrywa dzienne zapotrzebowanie na beta-karoten. Wszystkie odmiany kapusty są natomiast doskonałym źródłem witaminy C.



Zwłaszcza w okresie zimowym, kiedy jest niewielki wybór świeżych warzyw i owoców, dobrym źródłem tej witaminy jest również kapusta kiszona, która w 100 g zawiera jej ok. 18 mg. Spośród składników mineralnych zawartych w kapuście na uwagę zasługuje także stosunkowo duża zawartość potasu (150-306 mg/100 g produktu) i wapnia (45-77 mg/100 g produktu).



Kapustę czerwoną natomiast można szczególnie wyróżnić tylko ze względu na wysoką zawartość antocjanów - barwników odpowiedzialnych za charakterystyczną barwę tej odmiany. Antocjany należą do grupy związków zwanych bioflawonoidami, wykazujących działanie przeciwutleniające. Wraz z witaminami E, C i beta-karotenem zmniejszają one ryzyko powstawania zmian miażdżycowych i rozwoju nowotworów. Podobne przeciwnowotworowe działanie wykazują indole - substancje, które niedawno zostały odkryte przez naukowców w większości roślin krzyżowych, a więc również w kapuście.





Kapuściana terapia

Kapusta jest warzywem bardzo cenionym w medycynie ludowej. Okłady z kapusty stosowano m.in. w leczeniu odmrożeń i owrzodzeń. Sok ze świeżej kapusty wykorzystuje się do leczenia wrzodów żołądka (działanie lecznicze ma związek metylo-S-metionina) i łagodzenia bólów reumatycznych. Do zalet kapusty należy również zaliczyć stosunkowo dużą zawartość siarki - pierwiastka, który korzystnie wpływa na wygląd włosów, cery i paznokci.





Szkodliwe smaki i wonne aromaty

Kapusta ma również wady. Jedną z nich, powszechnie zresztą znaną, jest możliwość występowania po jej spożyciu zaburzeń w pracy przewodu pokarmowego (np. wzdęcia) zwłaszcza u osób bardzo wrażliwych. Kapusta jedzona na surowo może być źródłem substancji wolotwórczych, blokujących przyswajanie jodu. Jedzona w dużych ilościach może również powodować zmniejszenie wchłaniania żelaza w przewodzie pokarmowym.



Mówiąc o kapuście, nie można zapomnieć o ważnej zasadzie dotyczącej jej gotowania. Kapustę z powodu dużej zawartości ostrych olejków eterycznych należy gotować przez krótki czas (we wstępnej fazie) bez przykrycia. Pozwoli to na ulotnienie się wraz z parą wodną części olejków eterycznych, dzięki czemu potrawa będzie miała delikatny bukiet smakowo - zapachowy.

 


































Kapusty głowa pusta?
 Odmiany kapusty: Prowitamina A Witamina C Kaloryczność

pekińska
840 mg/100 g 24 mg/100 g 12kcal/100 g

kapusta biała
52 mg/100 g 48 mg /100 g 29 kcal/100 g

kapusta czerwona
15 mg/100 g 54 mg/100 g 27 kcal/100 g

kapusta włoska
42 mg/100 g 60 mg/100 g 38 kcal/100 g






Kapuśniak z włoskiej kapusty 

Składniki: główka kapusty włoskiej, 300 g ziemniaków, duża zielona papryka, szklanka mleka, duży ząbek czosnku, duża cebula, 3 pomidory, natka pietruszki, 30 g mąki, olej sojowy, przyprawy do smaku: tymianek, sól, cukier, pieprz, kminek.



Kapustę dokładnie umyć, poszatkować. Czosnek pokroić drobniutko, cebulę pokroić w drobną kostkę. Wszystkie składniki gotować z kminkiem i tymiankiem. Gdy kapusta zmięknie, dodać ziemniaki, paprykę i pomidory pokrojone w kostkę. Po ugotowaniu zaprawić mąką zrumienioną na patelni z dodatkiem oleju. Dodać mleko, doprawić solą i cukrem do smaku. Zupę nalaną na talerz posypać posiekaną natką.

Artykuł dodany: 2006-09-18 21:03:49
Ilość komentarzy: 223
Ilość punktów: 0

góra strony

UWAGA - wprowadzanie komentarzy jest możliwe tylko dla zalogowanych użytkowników.


2008-01-28 09:58:39
paola: ale dziala na wzdecia a to feler

2008-01-27 16:54:43
Szaman: A ktoś jadł łazanki z kapustą na przykład mi bardzo smakują .

2008-01-23 19:18:24
karolcia304: moja dieta zawiera sporo kapusty

2007-12-01 16:57:16
aguska_85: ja za to gołabki bardzo lubie

2007-11-24 17:30:56
rafi323raf: wole sałate:) gołąbków nie lubie;p

2007-11-06 07:36:16
paola: gołabki sa najlepsze

2007-10-29 07:35:36
joanna: wiem co dzisiaj zrobie na obiad zupe z kapusty mniam pycha

2007-10-28 21:52:37
sylwia2000: izka-ja tez robię bardzo dobry ;) lubie własnie bigos taty i moj własny ;) gdzie indziej mi nie smakuje jakoś

2007-10-28 21:51:08
iza25: uwielbiam bigosik,mój tata robi najlepszy na świecie:)

więcej komentarzy >>

góra strony


Szukaj na QZ.pl



Kupuj z Bingo Cosmetics

Na QZ jest 104 osoby:
- 104 czytających

Dołącz się ;-) >>

Najnowsze artykuły


Różności
Światowy Dzień Wiedzy na Temat Autyzmu
- Zaświeć się na niebiesko dla autyzmu –

Odżywianie
Bruschetta Rio Mare z tuńczykiem i zielonym sosem
Bruchetta to potrawa, której ojczyzną są Włochy. Jest jedną z podstawowych włoskich przekąsek, a przyrządzić ją można na bardzo wiele sposobów. Podstawą każdej bruchetty jest opieczone na grillu lub patelni pieczywo z dodatkiem oliwy oraz roztartego czosnku.

Dziecinada
Zabawa na zdrowie
W zdrowym ciele zdrowy duch – przysłowie to jest powszechnie znane i przytaczane przy wielu okazjach. Równie często powtarzamy je naszym dzieciom, chcąc, by wyrosły na zdrowych i świadomych ludzi. Jak jednak możemy przekonać najmłodszych do zajadania ze smakiem marchewki, czy buraka?

Zdrowie
Jak trzymać pion?
- bezinwazyjne badanie kręgosłupa

Uroda
Trądzik, nie taki młodzieńczy
Mimo, że już dawno przestałaś być nastolatką, na Twojej twarzy wciąż pojawiają się trudne do usunięcia wypryski i zmiany skórne? Trądzik często nie mija wraz z okresem dojrzewania i zmagać się z nim mogą nawet osoby powyżej 30 roku życia. Nawracające zmiany skórne to poważny problem dermatologiczny, który wymaga leczenia oraz szczególnej pielęgnacji.

Seksolubnie
Czy katolik może cieszyć się seksem?
Kościół może przeciwstawić „modzie" na seks coś bardzo ważnego. Przekonanie, że związek z drugim człowiekiem ma wzbogacać oboje małżonków - a nie ranić. Rozmowa z ojcem dr Ksawerym Knotzem, kapucynem, specjalistą od poradnictwa małżeńskiego.

QZ.pl poleca
Kompleksowe wzmacnianie
W chłodniejsze dni nietrudno o infekcje i przeziębienia. Nadszedł właśnie najgorszy okres dla układu odpornościowego człowieka. Zanim dopadnie nas choroba i sięgniemy po antybiotyk warto samemu zadbać o zwiększenie odporności naszego organizmu.

Dobre rady
Nie daj się alergii
Marzy Ci się weekend na łonie natury, gdzieś na łące czy w lesie? Albo aktywny wypoczynek na wsi wśród zwierząt? Zamiast tego spędzasz słoneczne weekendy zamknięty w domu, bo po wyjściu na zewnątrz zaczynasz kichać i łzawić a z nosa cieknie jak z kranu?

Design by Multimedia Image