Odżywianie

Więcej o odżywianiu

Cebula

Nie obejdą się bez niej śledzie, befsztyk i niejedna sałatka. Ale może być ona nie tylko skromnym dodatkiem do głównego dania, ale też jego najważniejszym składnikiem.


Do przyrządzenia potraw możemy wykorzystywać nie tylko tradycyjną żółtą cebulę, ale również inne odmiany tego warzywa. Na przykład czerwona, o delikatnym, lekko słodkawym smaku jest idealnym składnikiem surówek i sałatek. Białą, o soczystym miąższu szczególnie poleca się do faszerowania. Doskonale nadaje się też na zupę, która dzięki niej zyskuje delikatny, słodkawy posmak. Szalotka, mała podłużna lub okrągła cebulka wspaniale zaostrza smak sosu, w którym dusimy mięso. Niezależnie od rodzaju cebuli, zawsze kroimy ją ostrym nożem, by uniknąć wyciekania soku. Jeżeli chcemy, by cebula miała łagodniejszy smak, trzeba ją po posiekaniu polać wrzątkiem i osączyć.





Zupa cebulowa

3 duże cebule, 4 łyżki masła, łyżka mąki, łyżeczka soli, 3 szklanki wody, biały pieprz, 1/2 szklanki białego wytrawnego wina, 50 g tartego żółtego sera, 4 kromki bagietki



Cebule obrać, umyć, pokroić w drobną kostkę. Podsmażyć na 2 łyżkach masła, oprószyć mąką, lekko zrumienić. Mieszając, dolewać powoli wodę. Dodać sól i dużą szczyptę pieprzu. Gotować ok. 20 minut. Do zupy wlać wino i wsypać ser, wymieszać. Zupę rozlać do bulionówek. Wstawić na 10 minut do mocno rozgrzanego piekarnika. Resztę masła rozgrzać. Podsmażyć na nim bagietkę (z obu stron, na złoty kolor). Podawać z zupą.

Artykuł dodany: 2006-09-18 21:03:50
Ilość komentarzy: 368
Ilość punktów: 0

góra strony

UWAGA - wprowadzanie komentarzy jest możliwe tylko dla zalogowanych użytkowników.


2009-02-15 16:57:22
madziula: ja kiedyś lubiłam cebulę ale teraz nie mogę bo żołądek mnie po niej boli..

2009-01-25 12:30:09
sm: ja dodaje do dużopotraw daje sma a nie wyobrażam sobei rosołku bez cebulki

2009-01-25 12:28:55
karolcia304: BARDZO LUBIE I DO TEGO JEST ZDROWA

2009-01-13 21:47:13
aska1984: ja lubie ale bez przesady:)

2008-08-18 21:48:13
rafal.b19: też lubie ale ten posmak po cebuli jest nieprzyjemny ...

2008-05-20 22:10:12
aniutka: też lubie ale nie za dużo

2008-05-15 04:37:11
doritta_: a ja bardzo lubię cebule

2008-04-18 22:50:07
sylwia2000: a ja nie lubię cebuli-mój mąz za to tak

2008-04-18 22:48:11
milka2008: uwielbiam cebulke pod kazda postacia,z ziemniaczkami,z pomidorkiem mniam,mniam

więcej komentarzy >>

góra strony


Szukaj na QZ.pl



Kupuj z Bingo Cosmetics

Na QZ jest 111 osób:
- 111 czytających

Dołącz się ;-) >>

Najnowsze artykuły


Różności
Światowy Dzień Wiedzy na Temat Autyzmu
- Zaświeć się na niebiesko dla autyzmu –

Odżywianie
Bruschetta Rio Mare z tuńczykiem i zielonym sosem
Bruchetta to potrawa, której ojczyzną są Włochy. Jest jedną z podstawowych włoskich przekąsek, a przyrządzić ją można na bardzo wiele sposobów. Podstawą każdej bruchetty jest opieczone na grillu lub patelni pieczywo z dodatkiem oliwy oraz roztartego czosnku.

Dziecinada
Zabawa na zdrowie
W zdrowym ciele zdrowy duch – przysłowie to jest powszechnie znane i przytaczane przy wielu okazjach. Równie często powtarzamy je naszym dzieciom, chcąc, by wyrosły na zdrowych i świadomych ludzi. Jak jednak możemy przekonać najmłodszych do zajadania ze smakiem marchewki, czy buraka?

Zdrowie
Jak trzymać pion?
- bezinwazyjne badanie kręgosłupa

Uroda
Trądzik, nie taki młodzieńczy
Mimo, że już dawno przestałaś być nastolatką, na Twojej twarzy wciąż pojawiają się trudne do usunięcia wypryski i zmiany skórne? Trądzik często nie mija wraz z okresem dojrzewania i zmagać się z nim mogą nawet osoby powyżej 30 roku życia. Nawracające zmiany skórne to poważny problem dermatologiczny, który wymaga leczenia oraz szczególnej pielęgnacji.

Seksolubnie
Czy katolik może cieszyć się seksem?
Kościół może przeciwstawić „modzie" na seks coś bardzo ważnego. Przekonanie, że związek z drugim człowiekiem ma wzbogacać oboje małżonków - a nie ranić. Rozmowa z ojcem dr Ksawerym Knotzem, kapucynem, specjalistą od poradnictwa małżeńskiego.

QZ.pl poleca
Kompleksowe wzmacnianie
W chłodniejsze dni nietrudno o infekcje i przeziębienia. Nadszedł właśnie najgorszy okres dla układu odpornościowego człowieka. Zanim dopadnie nas choroba i sięgniemy po antybiotyk warto samemu zadbać o zwiększenie odporności naszego organizmu.

Dobre rady
Nie daj się alergii
Marzy Ci się weekend na łonie natury, gdzieś na łące czy w lesie? Albo aktywny wypoczynek na wsi wśród zwierząt? Zamiast tego spędzasz słoneczne weekendy zamknięty w domu, bo po wyjściu na zewnątrz zaczynasz kichać i łzawić a z nosa cieknie jak z kranu?

Design by Multimedia Image