Odżywianie

Więcej o odżywianiu

Grillowanie

Grill najlepiej rozstawić w miejscu osłoniętym od wiatru, dym nie powinien kierować się na boki i podwędzać naszych biesiadników. Do palenia w grillu używamy węgla drzewnego, który spala się bardzo powoli i długo utrzymuje żar, można
użyć też specjalnych brykietów. Jako rozpałka najskuteczniejsza jest specjalna podpałka w kostkach lub w płynie, nie powinno się
używać denaturatu czy benzyny. 

Podczas grillowania dobrze jest używać specjalnej dmuchawy, która znacznie przyspiesza rozpalanie węgla, jeśli nie masz, to wystarczy machanie gazetą. Gdy węgiel dobrze się rozżarzy i na wierzchu zbierze się mała warstewka popiołu, można zacząć
grillowanie. Pamiętaj aby ruszt posmarować przed pieczeniem olejem, zapobiegnie to przyklejaniu się potraw. 

Przed położeniem mięsa na ruszcie watro też dodać do węgla gałązki jałowca lub innych ziół, mięso nabierze wspaniałego aromatu. 



Mięso z grilla

- kotlety na grillu upieką się równomiernie jeśli nie będą grubsze niż 2 cm 

- grubsze kawałki mięsa jak np. kawałki kurczaka przewracaj kilka razy

- kotlety, steki i sznycle przewracaj na ruszcie tylko raz, będą bardziej soczyste

- każdy kawałek mięsa będzie bardziej aromatyczny i soczysty, jeśli przed ułożeniem na grillu umieścisz go minimum na 30 minut w marynacie



Kiełbaski z grilla

- na grilla najlepsze są specjalne kiełbaski do tego celu przeznaczone, ale nadają się również inne byle nie były podsuszane

- przed pieczeniem kawałki kiełbasy natnij z wierzchu a w nacięcia powkładaj czosnek utarty z majerankiem

- podczas pieczenia możesz polewać kiełbasy jasnym lub ciemnym piwem



Szaszłyki

- najlepsze są szaszłyki z mięsa o krótkim czasie pieczenia: wątróbka, pierś kurczaka lub indyka, polędwica wieprzowa

- mięso które się długo piecze można wcześniej zmielić i uformować z nich kotleciki

- bardzo dobrym składnikiem szaszłyków jest boczek, który uchroni niewielkie kawałki mięsa przed nadmiernym wysuszeniem

- składniki na szaszłyki krój na kawałki o podobnej wielkości, tylko wtedy będą gotowe o tym samym czasie

- składniki powinny być dosyć luźno nabite na szpadki aby mogły dobrze upiec się w środku



Ryby z grilla

- małe ryby piecz w całości, duże lepiej pokroić na dzwonka

- przed grillowaniem zamarynuj je w marynacie z białego wina lub bulionu, soku cytrynowego, oleju, wegety i pieprzu

- ryby w całości najlepiej piecz w specjalnych formach lub zawinięte w folię aluminiową

- ryby przed pieczeniem posmaruj stopionym masłem



Warzywa

- do warzyw z grilla podaj smakowe masełka; zrobisz je ucierając masło z suszoną papryką, posiekanym czosnkiem lub zieleniną

- kolby kukurydzy będą bardzo dobre gdy przed pieczeniem owiniesz je plastrami boczku

- pomidorki lub papryki możesz upiec w całości, napełniając je ziarnami kukurydzy, startym żółtym serem wymieszanym z ugotowanym ryżem lub nadzieniem z mielonego mięsa.

Artykuł dodany: 2006-09-18 21:03:52
Ilość komentarzy: 280
Ilość punktów: 0

góra strony

UWAGA - wprowadzanie komentarzy jest możliwe tylko dla zalogowanych użytkowników.


2011-01-23 21:42:45
teresica: mam altanke...gdzie sezon sie nie zamyka ;)......ale lato i griil to jest to!

2009-02-13 15:58:54
maaddzziiaa: Już się nie mogę doczekać "grillowych" ciepłych wieczorów :)

2009-01-26 19:22:03
karolcia304: lubie takie letnie grilowanko

2009-01-09 21:17:36
skowytka: a ja bym bardzo chetnie sprobowala befsztyk z grilla :)

2009-01-08 14:34:48
pc174: zima... czekamy na lato ;)

2008-05-20 22:04:53
aniutka: w tym roku jeszcze nie grilowałam

2008-04-11 23:17:34
milka2008: niech sie wkoncu cieplo zrobi,to sie rozlozy grilla ze znajomymi

2008-04-10 14:37:12
poranna_rosa: Oj ale mam smaka na kiełbaskę z grilla, dobrze że wiosna idzie, będzie można grillować !

2008-01-24 11:30:13
michalina2901: uwielbiam karkoweczke z grilla z sosem czosnkowy,juz sie nie moge doczekaz kiedy wystawie grilla w ogrodzie..

więcej komentarzy >>

góra strony


Szukaj na QZ.pl



Kupuj z Bingo Cosmetics

Na QZ jest 106 osób:
- 106 czytających

Dołącz się ;-) >>

Najnowsze artykuły


Różności
Światowy Dzień Wiedzy na Temat Autyzmu
- Zaświeć się na niebiesko dla autyzmu –

Odżywianie
Bruschetta Rio Mare z tuńczykiem i zielonym sosem
Bruchetta to potrawa, której ojczyzną są Włochy. Jest jedną z podstawowych włoskich przekąsek, a przyrządzić ją można na bardzo wiele sposobów. Podstawą każdej bruchetty jest opieczone na grillu lub patelni pieczywo z dodatkiem oliwy oraz roztartego czosnku.

Dziecinada
Zabawa na zdrowie
W zdrowym ciele zdrowy duch – przysłowie to jest powszechnie znane i przytaczane przy wielu okazjach. Równie często powtarzamy je naszym dzieciom, chcąc, by wyrosły na zdrowych i świadomych ludzi. Jak jednak możemy przekonać najmłodszych do zajadania ze smakiem marchewki, czy buraka?

Zdrowie
Jak trzymać pion?
- bezinwazyjne badanie kręgosłupa

Uroda
Trądzik, nie taki młodzieńczy
Mimo, że już dawno przestałaś być nastolatką, na Twojej twarzy wciąż pojawiają się trudne do usunięcia wypryski i zmiany skórne? Trądzik często nie mija wraz z okresem dojrzewania i zmagać się z nim mogą nawet osoby powyżej 30 roku życia. Nawracające zmiany skórne to poważny problem dermatologiczny, który wymaga leczenia oraz szczególnej pielęgnacji.

Seksolubnie
Czy katolik może cieszyć się seksem?
Kościół może przeciwstawić „modzie" na seks coś bardzo ważnego. Przekonanie, że związek z drugim człowiekiem ma wzbogacać oboje małżonków - a nie ranić. Rozmowa z ojcem dr Ksawerym Knotzem, kapucynem, specjalistą od poradnictwa małżeńskiego.

QZ.pl poleca
Kompleksowe wzmacnianie
W chłodniejsze dni nietrudno o infekcje i przeziębienia. Nadszedł właśnie najgorszy okres dla układu odpornościowego człowieka. Zanim dopadnie nas choroba i sięgniemy po antybiotyk warto samemu zadbać o zwiększenie odporności naszego organizmu.

Dobre rady
Nie daj się alergii
Marzy Ci się weekend na łonie natury, gdzieś na łące czy w lesie? Albo aktywny wypoczynek na wsi wśród zwierząt? Zamiast tego spędzasz słoneczne weekendy zamknięty w domu, bo po wyjściu na zewnątrz zaczynasz kichać i łzawić a z nosa cieknie jak z kranu?

Design by Multimedia Image