Odżywianie

Więcej o odżywianiu

Cassoulet -danie mięsno-warzywne

Składniki:

- 40 dag białej fasoli

- 10 dag słoniny

- 2 cebule

- 4 ząbki czosnku

- 1 łyżka oleju

- 1 łyżka przecieru pomidorowego

- 1.5-2 l bulionu

- 20 dag skóry wieprzowej

- 2 gęsie udka (po 50 dag)

- 1 łyżka suszonych ziół prowansalskich lub 1 pęczek świeżych

- 2-3 kiełbaski np. frankfurterki

- 1/2 pęczka natki

- 2 łyżki tartej bułki

- 1/4 kostki masła



Sposób przyrządzania:

Fasolę umyj, zalej zimną wodą, przykryj i odstaw na noc. Następnego dnia obierz cebulę i czosnek, pokrój w kostkę. Podobnie pokrój słoninę. W garnku o grubym dnie rozgrzej olej, wrzuć czosnek, cebulę i słoninę. Smaż, mieszając. W czasie, gdy czosnek i cebula się smażą, osącz fasolę. Przecier pomidorowy połącz z 1,5 l bulionu i dodaj do cebuli razem z fasolą. Dorzuć skórę wieprzową, mięso z gęsich udek i zioła. Przykryj i duś na małym ogniu przez 2 godziny. W czasie duszenia możesz dolewać bulion, ale nie jest to konieczne. Przypraw do smaku, a na 10 minut przed końcem duszenia dorzuć obsmażone wcześniej kiełbaski. Kiedy mięso gęsi jest już miękkie, wyjmij je z garnka. Pokrój na kawałki gęsinę, kiełbaski i skórę wieprzową (kawałki powinny być nieduże, takie na jeden kęs). Ponownie wrzuć do garnka i chwilę podgrzej, mieszając. Danie będzie wyglądało bardziej apetycznie, jeśli przed podaniem na kilka minut włożysz je do gorącego piekarnika, uprzednio posypując z wierzchu posiekaną natką i tartą bułką oraz obkładając je kawałkami masła. Cassoulet zyskuje na smaku po kolejnym odgrzaniu, zupełnie jak bigos. Dlatego warto przygotować od razu większą ilość potrawy, żeby wystarczyło co najmniej na parę dni.

Artykuł dodany: 2006-09-18 21:03:53
Ilość komentarzy: 146
Ilość punktów: 0

góra strony

UWAGA - wprowadzanie komentarzy jest możliwe tylko dla zalogowanych użytkowników.


2009-01-09 21:23:56
skowytka: a na pierwszy rzut oka myslalam, ze to makaron z kielbasa ;)

2008-04-21 19:55:46
Ewa: ale to dziwnie wyglada

2007-12-18 11:01:25
martaaa: ja nie lubie gotowac takich rzeczy

2007-11-24 17:34:59
rafi323raf: przyznam...

2007-10-17 08:31:55
maaddzziiaa: Jak dla mnie- nie wygląda zbyt apetycznie.

2007-10-12 01:32:09
niunia108: co tam precz z kaloriami

2007-09-28 13:11:40
kasiunia: kaloryczne ale na pewno pyszne musze wyprobowac ten przepis

2007-09-25 09:48:33
skowytka: to dopiero jest laloryczne :)

2007-08-02 19:53:14
poziomka: ja nie jadłam

więcej komentarzy >>

góra strony


Szukaj na QZ.pl



Kupuj z Bingo Cosmetics

Na QZ jest 106 osób:
- 106 czytających

Dołącz się ;-) >>

Najnowsze artykuły


Różności
Światowy Dzień Wiedzy na Temat Autyzmu
- Zaświeć się na niebiesko dla autyzmu –

Odżywianie
Bruschetta Rio Mare z tuńczykiem i zielonym sosem
Bruchetta to potrawa, której ojczyzną są Włochy. Jest jedną z podstawowych włoskich przekąsek, a przyrządzić ją można na bardzo wiele sposobów. Podstawą każdej bruchetty jest opieczone na grillu lub patelni pieczywo z dodatkiem oliwy oraz roztartego czosnku.

Dziecinada
Zabawa na zdrowie
W zdrowym ciele zdrowy duch – przysłowie to jest powszechnie znane i przytaczane przy wielu okazjach. Równie często powtarzamy je naszym dzieciom, chcąc, by wyrosły na zdrowych i świadomych ludzi. Jak jednak możemy przekonać najmłodszych do zajadania ze smakiem marchewki, czy buraka?

Zdrowie
Jak trzymać pion?
- bezinwazyjne badanie kręgosłupa

Uroda
Trądzik, nie taki młodzieńczy
Mimo, że już dawno przestałaś być nastolatką, na Twojej twarzy wciąż pojawiają się trudne do usunięcia wypryski i zmiany skórne? Trądzik często nie mija wraz z okresem dojrzewania i zmagać się z nim mogą nawet osoby powyżej 30 roku życia. Nawracające zmiany skórne to poważny problem dermatologiczny, który wymaga leczenia oraz szczególnej pielęgnacji.

Seksolubnie
Czy katolik może cieszyć się seksem?
Kościół może przeciwstawić „modzie" na seks coś bardzo ważnego. Przekonanie, że związek z drugim człowiekiem ma wzbogacać oboje małżonków - a nie ranić. Rozmowa z ojcem dr Ksawerym Knotzem, kapucynem, specjalistą od poradnictwa małżeńskiego.

QZ.pl poleca
Kompleksowe wzmacnianie
W chłodniejsze dni nietrudno o infekcje i przeziębienia. Nadszedł właśnie najgorszy okres dla układu odpornościowego człowieka. Zanim dopadnie nas choroba i sięgniemy po antybiotyk warto samemu zadbać o zwiększenie odporności naszego organizmu.

Dobre rady
Nie daj się alergii
Marzy Ci się weekend na łonie natury, gdzieś na łące czy w lesie? Albo aktywny wypoczynek na wsi wśród zwierząt? Zamiast tego spędzasz słoneczne weekendy zamknięty w domu, bo po wyjściu na zewnątrz zaczynasz kichać i łzawić a z nosa cieknie jak z kranu?

Design by Multimedia Image