Odżywianie

Więcej o odżywianiu

"IN VINO VERITAS"

Starożytni
mawiali "IN VINO VERITAS", jednak ostatnie wyniki badań pokazują, że w
winie nie tylko prawda, ale i zdrowie. Coraz częściej słychać głosy, i to ze świata
naukowego, że alkohol spożywany w niewielkich ilościach może zapobiegać
chorobom serca.



Zauważono, iż mieszkańcy południowej Francji rzadziej zapadają na
choroby układu krążenia niż na przykład Irlandczycy - mimo że znacznie
więcej Francuzów pali papierosy, ich dieta obfituje w tłuszcze i
generalnie stwierdzono u nich wyższy poziom cholesterolu we krwi.



Zjawisko to nazwano francuskim paradoksem. Szukając jego przyczyn,
skoncentrowano się na badaniach wpływu alkoholu na zdrowie, gdyż jego
spożycie, szczególnie w postaci wina, jest we Francji około dwukrotnie
większe niż w Irlandii. W jaki jednak sposób ten napój mógłby chronić
nas przed największym zabójcą XX wieku - chorobami serca?

Choroby układu krążenia są powodem około połowy zgonów w wielu krajach,
w tym również w Polsce. Jak wiadomo, jedną z głównych przyczyn miażdżycy
naczyń krwionośnych jest cholesterol, substancja zaliczana do lipidów -
tłuszczopodobnych związków organicznych (...).



O znaczeniu tej substancji może świadczyć fakt, że piętnastu naukowców
otrzymało Nagrody Nobla za różne odkrycia związane z cholesterolem lub
steroidami, związkami o bardzo podobnej budowie. Dlaczego jednak
cholesterol bywa tak groźny? Jest to związek o dwóch obliczach -
niezbędny składnik błon komórkowych, stanowi również główny substrat do
syntezy hormonów sterydowych, m.in. hormonów płciowych, jak testosteron
czy estradiol, oraz hormonów nadnerczy, przede wszystkim kortyzonu.

Hormony to grupa bardzo ważnych związków chemicznych, które, wiążąc się
z receptorami komórkowymi, uruchamiają lub wyłączają niezbędne procesy
biochemiczne. Jeśli jednak stężenie cholesterolu przekroczy pewien
poziom, z dobroczyńcy staje się wrogiem.

Cholesterol produkowany jest w wątrobie i tam po części zużywany.
Większość tego związku wędruje do innych części ciała, tam gdzie jest
potrzebny. Po drodze odkłada się jednak na ściankach naczyń
krwionośnych, powodując ich miażdżycę.(...).

Dlaczego wino przeciwdziała miażdżycy? Zawiera ono dużo związków
polifenolowych. Większości z nas fenol źle się kojarzy, słyszymy o nim
zazwyczaj jako o substancji powodującej skażenie rzek. Rzeczywiście,
fenol bywa związkiem bardzo niebezpiecznym. Poparzenie nim większych
powierzchni ciała może prowadzić do śmierci.

Jednak w winie nie występuje sam fenol, lecz związki o podobnej
strukturze, a poza tym, jak już stwierdził Paracelsus, wielkość dawki
decyduje o tym, czy coś jest trucizną. Do niedawna zresztą fenol w
minimalnych ilościach dodawany był jako środek bakteriobójczy do
atramentu i kleju roślinnego.

Całkowita zawartość związków polifenolowych w czerwonym winie wynosi 1-3
g/dm3. Pochodzą one oczywiście z winogron. Świeże owoce są również
dobrym źródłem tych związków, ale soki z tych owoców już nie.

Prawdopodobnie przerób owoców w obecności tlenu jest powodem utlenienia 

polifenoli. Produkcja wina natomiast to proces głównie beztlenowy, więc związki
polifenolowe nie są rozkładane. Poza tym, etanol wytwarzany w procesie
fermentacji jest dobrym rozpuszczalnikiem związków organicznych,
powodującym, że większe ilości tych substancji przejdą ze skórek i
pestek czerwonych winogron do wina.



W procesie produkcji białego wina skórki i pestki są natychmiast
oddzielane od moszczu i dlatego zawartość związków polifenolowych w
białym winie jest około 10-krotnie mniejsza niż w czerwonym.
Do najważniejszych polifenoli zawartych w winie należą flawonoidy i
resweratrol. Związki te mają właściwości antyutleniające. Bardzo łatwo
reagują z utleniaczami, a przez to zapobiegają utlenianiu innych
substancji. A zatem, dostając się do krwiobiegu, nie dopuszczają do
utleniania tzw. złego cholesterolu (lipoprotein LDL) i odkładania
produktów jego utleniania w arteriach.



Jak wynika z ostatnich badań, szczególnie korzystny dla naszego zdrowia
okazał się resweratrol. W "Science" z 10 stycznia br. (vol. 275, s. 218-220) doniesiono o przeciwrakowym
działaniu tego związku. Wykazano, że resweratrol zapobiega mutacji
komórek i tworzeniu się wolnych rodników, które to procesy mogą
prowadzić do powstawania i rozwoju nowotworu. Związek ten aktywuje
również enzym zwany reduktazą chinonową, który uczestniczy w
unieszkodliwianiu substancji kancerogennych. Co więcej, wydaje się, że
resweratrol hamuje także rozprzestrzenianie się nowotworu.



Stwierdzono, że resweratrol występuje w ponad 70 roślinach, w większości
jadalnych, jak na przykład winogrona czy orzeszki ziemne. Skórka
winogron zawiera najwięcej tego związku i stąd jego obecność w
stosunkowo dużych ilościach także w winie. Uważa się, że rośliny
produkują go w odpowiedzi na stres związany z zanieczyszczeniem
środowiska lub też czynnikami chorobotwórczymi.

Z dotychczasowych badań wynika, że umiarkowane picie - 1 do 2 lampek
dziennie - czerwonego, wytrawnego wina wyjść nam powinno na zdrowie.
Lekarze podkreślają jednak, że równie dobrym źródłem antyutleniaczy może
być dieta obfitująca w świeże owoce oraz warzywa. Jednakże nie tylko antyutleniacze zawarte w winie przeciwdziałają
chorobom układu krążenia. W ubiegłym roku American Heart
Association, organizacja zajmująca się badaniem i zapobieganiem chorobom serca,
opublikowała dokument pt. Alcohol and Heart Disease, w którym zaleciła,
z wielką ostrożnością, spożywanie przez osoby dorosłe jednego do dwóch
drinków dziennie, przy czym przez drink rozumie się około 0.33 l piwa,
100 ml wina lub 50 ml wódki. Przyczyną tego, zdawałoby się, szokującego
zalecenia była stwierdzona w wielu badaniach zależność między
śmiertelnością spowodowaną chorobami układu krążenia a ilością
spożywanego alkoholu, która na wykresie przypomina literę J z minimum
właśnie przy 1-2 drinkach. Obecność alkoholu we krwi powoduje
prawdopodobnie zwiększenie poziomu dobrego cholesterolu (HDL), który,
jak już wspomniano, odpowiada za usuwanie złogów ze ścian naczyń
krwionośnych i transportowanie ich z powrotem do wątroby. Zanim jednak poczujemy się rozgrzeszeni, sięgając po kolejny kieliszek -
zastanówmy się, który to już dzisiaj i czy nie lepiej, tym razem w inny
sposób, poprawić stan naszego układu krążenia?

Artykuł dodany: 2006-09-18 21:04:21
Ilość komentarzy: 176
Ilość punktów: 0

góra strony

UWAGA - wprowadzanie komentarzy jest możliwe tylko dla zalogowanych użytkowników.


2007-11-24 17:37:01
rafi323raf: Hoho też się nie upilem, nawet nie pilem - za młody jestem

2007-10-29 12:58:59
kasiunia: ja tez nigdy sie nie upilam ale widzialam innych w tym stanie to mi wystarczylo zeby stac sie abstynentka

2007-10-28 22:02:47
sylwia2000: izka-nie żartuj !!! winem najłatwiej się chyba upić-ładnie się pije-ale potem sie okazuje,że niezle wlazło

2007-10-28 22:00:17
iza25: nigdy nie upiłam się,a tym bardziej winem:)

2007-10-23 12:21:23
bomberman: a ja nie wiem bo sie winem nie upiłem

2007-10-19 23:05:14
kacha22: no bo ludzie różnie reagują... ja najpierw gadam jak najęta a potem nie wiadomo kiedy zasypiam

2007-10-18 22:14:37
maaddzziiaa: Niektórzy jak się upiją, to są weseli, gadają głupoty i jest śmiesznie :) a inni stają się strasznie agresywni :/

2007-10-12 01:34:26
niunia108: no strach jest

2007-09-27 11:37:24
kasiunia: tak ale niektorzy jak sie upija to robia sie agresywni boje sie pijanych ludzi niewiadfomo czego mozna sie po nich spodziewac

więcej komentarzy >>

góra strony


Szukaj na QZ.pl



Kupuj z Bingo Cosmetics

Na QZ jest 127 osób:
- 127 czytających

Dołącz się ;-) >>

Najnowsze artykuły


Różności
Światowy Dzień Wiedzy na Temat Autyzmu
- Zaświeć się na niebiesko dla autyzmu –

Odżywianie
Bruschetta Rio Mare z tuńczykiem i zielonym sosem
Bruchetta to potrawa, której ojczyzną są Włochy. Jest jedną z podstawowych włoskich przekąsek, a przyrządzić ją można na bardzo wiele sposobów. Podstawą każdej bruchetty jest opieczone na grillu lub patelni pieczywo z dodatkiem oliwy oraz roztartego czosnku.

Dziecinada
Zabawa na zdrowie
W zdrowym ciele zdrowy duch – przysłowie to jest powszechnie znane i przytaczane przy wielu okazjach. Równie często powtarzamy je naszym dzieciom, chcąc, by wyrosły na zdrowych i świadomych ludzi. Jak jednak możemy przekonać najmłodszych do zajadania ze smakiem marchewki, czy buraka?

Zdrowie
Jak trzymać pion?
- bezinwazyjne badanie kręgosłupa

Uroda
Trądzik, nie taki młodzieńczy
Mimo, że już dawno przestałaś być nastolatką, na Twojej twarzy wciąż pojawiają się trudne do usunięcia wypryski i zmiany skórne? Trądzik często nie mija wraz z okresem dojrzewania i zmagać się z nim mogą nawet osoby powyżej 30 roku życia. Nawracające zmiany skórne to poważny problem dermatologiczny, który wymaga leczenia oraz szczególnej pielęgnacji.

Seksolubnie
Czy katolik może cieszyć się seksem?
Kościół może przeciwstawić „modzie" na seks coś bardzo ważnego. Przekonanie, że związek z drugim człowiekiem ma wzbogacać oboje małżonków - a nie ranić. Rozmowa z ojcem dr Ksawerym Knotzem, kapucynem, specjalistą od poradnictwa małżeńskiego.

QZ.pl poleca
Kompleksowe wzmacnianie
W chłodniejsze dni nietrudno o infekcje i przeziębienia. Nadszedł właśnie najgorszy okres dla układu odpornościowego człowieka. Zanim dopadnie nas choroba i sięgniemy po antybiotyk warto samemu zadbać o zwiększenie odporności naszego organizmu.

Dobre rady
Nie daj się alergii
Marzy Ci się weekend na łonie natury, gdzieś na łące czy w lesie? Albo aktywny wypoczynek na wsi wśród zwierząt? Zamiast tego spędzasz słoneczne weekendy zamknięty w domu, bo po wyjściu na zewnątrz zaczynasz kichać i łzawić a z nosa cieknie jak z kranu?

Design by Multimedia Image