Odżywianie

Więcej o odżywianiu

Kuchnia japońska

Dużo czytamy o kuchni włoskiej, francuskiej czy chińskiej. Trochę mniej
mówi się o kuchni japońskiej. Tak jak każda - posiada ona swoje zalety i
wady. Dla nas jest egzotyczną dietą, która zawiera przede wszystkim
produkty świeże. Żywność nie jest ani mrożona, ani konserwowana, nie
jest więc też i długo przechowywana.



Tak jak nasze posiłki bazują na ziemniakach i mięsie, tak w Japonii ich
miejsce zajmuje ryż albo soja, frutti di mare oraz ryby bogate w NNKT
(Niezbędne Nienasycone Kwasy Tłuszczowe). Warto wspomnieć, że
Japończycy, ze względu na niedostatek warzyw w dawnych czasach,
zaadaptowali do celów kulinarnych glony i wodorosty bogate w jod. Ważną
cechą kuchni japońskiej jest metoda przygotowywania niektórych
produktów. Otóż smaży się je szybko i w dużej ilości tłuszczu w taki
sposób, aby chłonęły go jak najmniej. Smażenie ma nie zmieniać smaku
potraw i nasączyć ich tłuszczem. Japończycy nie podają też powszechnych
u nas tłustych, zawiesistych sosów. Wiele tradycyjnych dań japońskich
bazuje na surowych rybach, które zawierają dużo substancji antyodżywczych, hamujących wchłanianie witaminy H (biotyny). Dlatego też
u Japończyków obserwuje się jej niedobory, co przyczynia się m.in. do
łysienia. Dieta Japończyków zawiera kilka potraw, których spożywanie
jest dosyć ryzykowne, np. ryby o nazwie fugu zawierające silne toksyny.
Nieumiejętne ich przyrządzenie może spowodować nawet śmiertelne
zatrucie. W organizmach fauny morskiej, tak chętnie zjadanych przez 

Japończyków, odkłada się dużo metali ciężkich, jak choćby rtęć, która
jest bardzo szkodliwa dla zdrowia. Ryż, jaki spożywają Japończycy, jest
bardzo dokładnie oczyszczany i dobrze wyłuskiwany, przez co jego wartość
odżywcza jest mniejsza niż w przypadku ryżu nieoczyszczonego. Za to sake
wytworzone z białego ryżu zawiera o połowę mniej alkoholu niż nasza
polska wódka, o której można wiele powiedzieć, ale nie to, że jest zdrowa.



Japończycy dużą wagę przykładają do kolorystyki i kompozycji potraw, co
czyni je bardzo atrakcyjnymi dla oka. W Japonii, w przeciwieństwie do
większości krajów Azji, używa się oszczędnie przypraw, dążąc raczej do
uzyskania harmonii i delikatności, zrównoważenia smaków i aromatów. Tak
więc jedzenie posiłków w Japonii nie jest zwykłym zaspokojeniem głodu,
ale rytuałem.

Artykuł dodany: 2006-09-18 21:04:21
Ilość komentarzy: 220
Ilość punktów: 0

góra strony

UWAGA - wprowadzanie komentarzy jest możliwe tylko dla zalogowanych użytkowników.


2008-07-08 15:29:48
michalina2901: ja uwielbiam sushi

2008-07-08 14:55:27
wilczek: ja kiedys jadlem sushi,ale nie przypadlo mi do gustu,ale kuchnia japonska nie jest mi obca

2008-07-04 08:53:24
bomberman: ja bym zjadł

2008-03-06 17:04:21
szaman : nie miałam okazji aby spróbować takiej kuchni

2008-01-09 11:20:30
sabrina21: ja też jeszcze nie jadłam sushi

2007-11-24 17:37:31
rafi323raf: spróbował bym sobie kiedyś sushi... ale nie mam jakoś okazji

2007-11-18 15:48:58
abuha: niestety nie jest znana ale podobno bardzo dobra ;)

2007-11-02 23:38:18
bomberman: ja chyba tez nie

2007-11-02 23:37:55
iza25: nie wiele wiem o tej kuchni,chyba nic nigdy nie jadłam japońskiego:)

więcej komentarzy >>

góra strony


Szukaj na QZ.pl



Kupuj z Bingo Cosmetics

Na QZ jest 113 osoby:
- 113 czytających

Dołącz się ;-) >>

Najnowsze artykuły


Różności
Światowy Dzień Wiedzy na Temat Autyzmu
- Zaświeć się na niebiesko dla autyzmu –

Odżywianie
Bruschetta Rio Mare z tuńczykiem i zielonym sosem
Bruchetta to potrawa, której ojczyzną są Włochy. Jest jedną z podstawowych włoskich przekąsek, a przyrządzić ją można na bardzo wiele sposobów. Podstawą każdej bruchetty jest opieczone na grillu lub patelni pieczywo z dodatkiem oliwy oraz roztartego czosnku.

Dziecinada
Zabawa na zdrowie
W zdrowym ciele zdrowy duch – przysłowie to jest powszechnie znane i przytaczane przy wielu okazjach. Równie często powtarzamy je naszym dzieciom, chcąc, by wyrosły na zdrowych i świadomych ludzi. Jak jednak możemy przekonać najmłodszych do zajadania ze smakiem marchewki, czy buraka?

Zdrowie
Jak trzymać pion?
- bezinwazyjne badanie kręgosłupa

Uroda
Trądzik, nie taki młodzieńczy
Mimo, że już dawno przestałaś być nastolatką, na Twojej twarzy wciąż pojawiają się trudne do usunięcia wypryski i zmiany skórne? Trądzik często nie mija wraz z okresem dojrzewania i zmagać się z nim mogą nawet osoby powyżej 30 roku życia. Nawracające zmiany skórne to poważny problem dermatologiczny, który wymaga leczenia oraz szczególnej pielęgnacji.

Seksolubnie
Czy katolik może cieszyć się seksem?
Kościół może przeciwstawić „modzie" na seks coś bardzo ważnego. Przekonanie, że związek z drugim człowiekiem ma wzbogacać oboje małżonków - a nie ranić. Rozmowa z ojcem dr Ksawerym Knotzem, kapucynem, specjalistą od poradnictwa małżeńskiego.

QZ.pl poleca
Kompleksowe wzmacnianie
W chłodniejsze dni nietrudno o infekcje i przeziębienia. Nadszedł właśnie najgorszy okres dla układu odpornościowego człowieka. Zanim dopadnie nas choroba i sięgniemy po antybiotyk warto samemu zadbać o zwiększenie odporności naszego organizmu.

Dobre rady
Nie daj się alergii
Marzy Ci się weekend na łonie natury, gdzieś na łące czy w lesie? Albo aktywny wypoczynek na wsi wśród zwierząt? Zamiast tego spędzasz słoneczne weekendy zamknięty w domu, bo po wyjściu na zewnątrz zaczynasz kichać i łzawić a z nosa cieknie jak z kranu?

Design by Multimedia Image