Odżywianie

Więcej o odżywianiu

Mleko

Na wstępie należałoby się zastanowić, jakie są główne zalety mleka jako
pożywienia dla człowieka. Przede wszystkim jest ono głównym źródłem
wapnia o najwyższej biodostępności (stopień, w jakim spożyty składnik
może być strawiony, wchłonięty i wykorzystany przez organizm). Taka
właściwość mleka ma szczególne znaczenie w przypadku dzieci i młodzieży,
a więc na tym etapie życia, gdy organizm się jeszcze rozwija.
Zapotrzebowanie na pierwiastek Ca wśród tej grupy osób wynosi wtedy
1200mg dziennie, podczas gdy dieta bezmleczna dostarcza tylko 400mg.
Mleko jest też źródłem potasu, magnezu, fosforu, cynku, kobaltu, fluoru
i innych pierwiastków. Zawiera także białko zwierzęce o wysokiej
wartości biologicznej. Mleko obfituje też w witaminę B2. Jej stężenie
jest tak duże, że powoduje ona zielonkawe zabarwienie serwatki. Mleko
nie dostarcza tzw. pustych kalorii odkładanych w formie tkanki
tłuszczowej, gdyż ma wysoki stosunek zawartości składników odżywczych do
ilości dostarczonej energii.



Jednak nadmierne opieranie diety na mleku i nabiale, a w konsekwencji
dostarczanie organizmowi zbyt dużych ilości wapnia też nie jest
korzystne. Stosowanie diety wysokowapniowej i wysokofosforanowej
powoduje, że czynność przewodu pokarmowego w stosunku do magnezu zostaje
upośledzona.



Magnez to kolejny po wapniu pierwiastek życia. Jest niezbędny do rozwoju
dziecka i zdrowia dorosłego człowieka, ponieważ bierze udział w
procesach oddychania wewnątrzkomórkowego, a jego niedobory pogarszają
funkcjonowanie mózgu, układu nerwowego i przejawiają się obniżoną
wydolnością całego organizmu. Objawami niedoborów magnezu mogą być bóle
głowy i trudności z koncentracją, przemęczenie, bezsenność i nadmierna
potliwość w nocy, nagłe zawroty głowy, rozdrażnienie i wahania
nastrojów, drgania powiek i skurcze mięśni.



Magnez, podobnie jak wapń, to metal należący do drugiej grupy układu
okresowego berylowców, który w naturze występuje w postaci dwudodatnich
jonów. W organizmie człowieka oba pierwiastki często biorą udział w tych
samych procesach metabolicznych. Jeśli organizm wydala nadmiar wapnia,
równocześnie musi usuwać magnez, nawet przy niedoborach magnezu. Jest to
dosyć częsta sytuacja, ponieważ magnez jest rzadszym pierwiastkiem niż
wapń i występuje go mniej w pożywieniu. Współcześnie ilość magnezu w
ziemi uprawnej maleje, a procesy oczyszczania żywności dodatkowo
przyczyniają się do tego, że spożywamy go za mało. Dlatego, jeśli
zajadasz się jogurtami i serami, pijesz dużo mleka, pamiętaj o zażywaniu
tabletek z magnezem - najlepiej w połączeniu z witaminą B6, która
poprawia jego wchłanianie. Osoby pracujące umysłowo, dużo się uczące,
zużywają więcej magnezu, dlatego one szczególnie powinny zadbać o dietę
bogatą w ten pierwiastek.



Spożywanie mleka i nabiału w dużych ilościach nie jest samo w sobie
ochroną przed osteoporozą, a zaledwie jednym z elementów zapobiegania
tej chorobie. Osteoporoza dotyka kobiety najczęściej w krajach
Skandynawii, gdzie odnotowuje się najwyższe spożycie mleka i produktów
mlecznych, ponadto jest schorzeniem charakterystycznym dla Europy
Zachodniej, Rosji i Ameryki Północnej. Jednocześnie osteoporoza jest
zjawiskiem o mniejszej skali w krajach znajdujących się w strefie
równikowej i podzwrotnikowej, chociaż mieszkańcy tych obszarów są zwykle
gorzej odżywieni niż ludność “bogatej Północy”. Dzieje się tak dlatego,
iż odżywanie się produktami bogatymi w wapń nie pomoże nam znacznie
ograniczyć ryzyka osteoporozy, jeśli prowadzimy siedzący tryb życia,
więcej pracujemy umysłowo niż fizycznie i mało przebywamy na słońcu,
które stymuluje produkcję witaminy D3. Witamina D ma wpływ na odpowiedni
rozwój kośćca u dzieci i jego gęstość na każdym etapie życia, ponieważ
pobudza wchłanianie wapnia i fosforu oraz zapobiega wydalaniu tych
pierwiastków z moczem.



Ale nawet dieta bogata w wapń, częste przebywanie w słonecznie dni na
dworze oraz regularne uprawianie sportu nie gwarantują mocnych kości w
starszym wieku. Procesowi starzenia towarzyszy naturalny spadek ilości
hormonów steroidowych; w organizmie kobiety obniża się poziom
estrogenów, a w przypadku mężczyzny – androgenów. Ponieważ kobiety
znacznie szybciej niż mężczyźni przestają być płodne i wcześniej dotyka
je znaczny spadek poziomu estrogenu niż mężczyzn testosteronu, je
pierwsze dotyka demineralizacja i łamliwość kości. Im wcześniej dochodzi
do zaburzenia równowagi hormonalnej (nawet czasowego), tym większe jest
zagrożenie osteoporozą w podeszłym wieku.



Istnieje oczywiście odsetek ludzi, którzy nie mogą go pić ze względu
na alergię na białko w nim zawarte. Uczulenie to jednak znika po piątym
roku życia.



Oczywiście mleko krowie nie może być spożywane przez niemowlaka,
ponieważ nie jest dopasowane swym składem chemicznym do potrzeb oseska.
Dlatego tutaj potrzebne jest karmienie piersią matki lub specjalnymi
odżywkami w dużym stopniu bazującymi na składnikach mleka, ale
odpowiednio zmodyfikowanymi. Mleko krowie jest natomiast idealnym i
niezwykle wartościowym pokarmem dla trochę starszych dzieci i dorosłych.



Niestety w ostatnich latach zaobserwowano spadek spożycia mleka i
przetworów mlecznych, co spowodowane jest m.in. upowszechnianiem
fałszywych informacji o mleku. Ten “odwrót od mleka” może przynieść
katastrofalne skutki dla rozwoju i zdrowia, głównie dzieci i młodzieży.
Obecnie w Polsce dieta przeciętnego 11- latka dostarcza tylko 50-70%
zalecanej ilości wapnia.

Artykuł dodany: 2006-09-18 21:04:37
Ilość komentarzy: 444
Ilość punktów: 0

góra strony

UWAGA - wprowadzanie komentarzy jest możliwe tylko dla zalogowanych użytkowników.


2009-02-26 11:00:51
maaddzziiaa: ja ostatnio mam wstręt do mleka i w ogóle nie piję.

2009-01-26 17:51:39
karolcia304: za to ja potrafie wypić do 1 litra dziennie

2009-01-07 19:19:21
ekotrade: a ja lubie mleko w kazdej postaci ,a najlepsze takie ,co jest prosto od krowy ,a nie ze sklepu ,bo ze sklepu to juz nie wiadomo co to jest dokładnie

2008-08-18 21:44:43
rafal.b19: mleko piję od czasu do czasu, wolę kakao :)

2008-05-21 23:39:10
aniutka: ja nie przepadam za mlekiem

2008-04-12 10:17:34
czarna_kobyla: ja też mleko wymiata

2008-04-12 10:09:42
milka2008: uwialbiam mleko i wszystko produkty z nim zwiazane,jedyne czego nie zjem,to platkow z mlekiem

2008-03-20 14:07:53
joanna: Ostatnio córka przynosi raz w tygodniu 5 pudełeczek mleka teraz dostaja w szkole

2008-03-06 16:45:55
bozia: ja nie lubię mleka

więcej komentarzy >>

góra strony


Szukaj na QZ.pl



Kupuj z Bingo Cosmetics

Na QZ jest 109 osób:
- 109 czytających

Dołącz się ;-) >>

Najnowsze artykuły


Różności
Światowy Dzień Wiedzy na Temat Autyzmu
- Zaświeć się na niebiesko dla autyzmu –

Odżywianie
Bruschetta Rio Mare z tuńczykiem i zielonym sosem
Bruchetta to potrawa, której ojczyzną są Włochy. Jest jedną z podstawowych włoskich przekąsek, a przyrządzić ją można na bardzo wiele sposobów. Podstawą każdej bruchetty jest opieczone na grillu lub patelni pieczywo z dodatkiem oliwy oraz roztartego czosnku.

Dziecinada
Zabawa na zdrowie
W zdrowym ciele zdrowy duch – przysłowie to jest powszechnie znane i przytaczane przy wielu okazjach. Równie często powtarzamy je naszym dzieciom, chcąc, by wyrosły na zdrowych i świadomych ludzi. Jak jednak możemy przekonać najmłodszych do zajadania ze smakiem marchewki, czy buraka?

Zdrowie
Jak trzymać pion?
- bezinwazyjne badanie kręgosłupa

Uroda
Trądzik, nie taki młodzieńczy
Mimo, że już dawno przestałaś być nastolatką, na Twojej twarzy wciąż pojawiają się trudne do usunięcia wypryski i zmiany skórne? Trądzik często nie mija wraz z okresem dojrzewania i zmagać się z nim mogą nawet osoby powyżej 30 roku życia. Nawracające zmiany skórne to poważny problem dermatologiczny, który wymaga leczenia oraz szczególnej pielęgnacji.

Seksolubnie
Czy katolik może cieszyć się seksem?
Kościół może przeciwstawić „modzie" na seks coś bardzo ważnego. Przekonanie, że związek z drugim człowiekiem ma wzbogacać oboje małżonków - a nie ranić. Rozmowa z ojcem dr Ksawerym Knotzem, kapucynem, specjalistą od poradnictwa małżeńskiego.

QZ.pl poleca
Kompleksowe wzmacnianie
W chłodniejsze dni nietrudno o infekcje i przeziębienia. Nadszedł właśnie najgorszy okres dla układu odpornościowego człowieka. Zanim dopadnie nas choroba i sięgniemy po antybiotyk warto samemu zadbać o zwiększenie odporności naszego organizmu.

Dobre rady
Nie daj się alergii
Marzy Ci się weekend na łonie natury, gdzieś na łące czy w lesie? Albo aktywny wypoczynek na wsi wśród zwierząt? Zamiast tego spędzasz słoneczne weekendy zamknięty w domu, bo po wyjściu na zewnątrz zaczynasz kichać i łzawić a z nosa cieknie jak z kranu?

Design by Multimedia Image