Wszystko o mnie

Strona użytkownika frezja

Ilość wyświetleń strony: 18974


Imię: krystyna
Data imienin: 13 marca
Data urodzin: 29 lipca

wszyscy wpisuja co ich interesuje ..ja tez mam swojego konika...
lubie haftowac obrazy na kanwie...moze kiedy pokaze bo to nie tajemnica

Wpisy:

2009-03-15 15:35:48
Aniolek
Składniki: CIASTO
2 duże jaja
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1/2 szklanki śmietany
3/4 szklanki cukru
3 i 1/2 szklanki mąki
1/2 kostki masła
1 łyżka amoniaku

MASA
1 litr mleka
1 margaryna
1 cukier waniliowy
1/2 szklanki cukru
3 łyżki mąki pszennej
3 łyżki mąki ziemniaczanej
4 całe jaja
Przepis na ciasto: Jaja zmiksować z mąką ziemniaczaną, dodać śmietanę i cukier. Wszystko razem ubić. Następnie dodać 2 szklanki mąki, wymieszać. Wylać na stolnicę, dodać 1 i 1/2 szklanki mąki, masło i amoniak. Wszystko razem wymieszać. Zagnieść ciasto.

Podzielić ciasto na 4 równe części i upiec 4 placki.
Przepis na masę: 3 szklanki mleka zagotować z cukrem i margaryną. Na gotujące się mleko wlać rozrobione jaja z mąką i 1 szklanką mleka.
goracym przekladac ciasto

2009-03-15 14:35:11
Kołocz ze śliwkami i posypką "
1 kg śliwek węgierek,
0.5 kg mąki pszennej,
1.5 paczki drożdży instant,
0.75 szkl. cukru,
2 żółtka i 1 całe jajko,
0.5 kostki masła (margaryny),
olejek cytrynowy i szczypta soli.

Posypka:
250 g masła,
1 szkl. cukru,
0.5 kg mąki.
Sposób przyrządzenia:
Masło i mleko podgrzać. Mąkę przesiać do miski, dodać jajka, cukier, drożdże, olejek cytrynowy i szczyptę soli. Wymieszać. Wlać ostudzone mleko z masłem, wyrabiać ciasto rękami, energicznie uderzając, żeby wpuścić do ciasta jak najwięcej powietrza. Wyrabiać do momentu odrywania się ciasta od brzegów miski. Nakryć ściereczką i postawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Posypkę robimy, wkładając do miski wszystkie składniki i ugniatamy kruche ciasto.

Blachę wysmarować tłuszczem i posypać mąką. Rozłożyć ciasto, wyrównać. Na ciasto rozłożyć wydrylowane śliwki, w taki sposób, żeby skórką stykały się z ciastem. Między śliwki skubać i wciskać posypkę. Włożyć do piekarnika podgrzanego do temperatury ok. 150°C. Po ok. 20 min. zwiększyć płomień. Po kolejnych 20 min. sprawdzić, czy ciasto jest gotowe.

Uwaga! Ciasto szybko się piecze. Nie należy go przetrzymywać w piekarniku zbyt długo, bo może za bardzo wyschnąć.

2008-02-12 23:36:14
Makaron z cebulą
40dk makaronu
10dk masła
2 jajka
3 cebule
2-3 łyżki tartego sera żółtego lub parmezanu

Makaron ugotować, cebulę pokroić drobno, dać na masło i upruszyć nie rumieniąc. Polwać wodą, żeby cebula zmiękła. Jajka rozbić, wymieszać i dać do cebuli. Wszystko dać na makaron, posypać serem i doprawić do smaku solą lub pieprzem.

2008-02-12 23:34:16
Stragonow
Składniki:

- 0,5 dag polędwicy wołowej
- tłuszcz do smażenia
- 1 łyżka mąki
- 1 cebula
- 3 ogórki kiszone
- 0,5 szklanki śmietany
- papryka w proszku
- pieprz
- sól
- 2 łyżki koncetratu pomidorowego
- zielona pietruszka(kukurydza)
- woda

Wykonanie:
mięso pokroić w paski ok 1 cm grubości ,usmażyć na rozgrzanym tłuszczu.Pod koniec smażenia opruszyć mąką i przełożyć do innego naczynia.Cebule pokroić, podsmażyć lekko i dodać do mięsa.Następnie dodać koncentrat pomidorowy, pokroić ogórki i wszystko dusić na małym ogniu. Pod koniec przyprawić papryką w proszku, pieprzem, solą i kukurydzą. Dodać śmietany i zielonej pietruszki. Podawać można jako zupę(rozcięczając z wodą) lub jako danie mięsna wraz z ziemniakamilub ryżem.

2008-02-12 23:32:03
Biszkopt śniadaniowy
6 jaj
-20dag cukru
-15dag mąki kartoflanej
-15dag mąki pszennej
-1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
-7 łyżek gotującej wody

Żółtka ubić z cukrem, dodając po łyżce gotującej wody. Pianę ubić i do żółtek ubitych dodać mąki zmieszane z proszkiem i pianę. Blaszkę keksową wyłożyć papierem do pieczenia i wyłożyć ciasto pieczemy 45- 50min w 170 stopni C.

2008-02-12 23:30:57
1kg ziemniaków
1kg ziemniaków
-1kg mąki pszennej
-10dag drożdży
-3/4 szklanki cukru
-3 jajka
-3 żółtka
-25dag masła roślinnego
-szczypta soli
-2 łyżki spirytusu lub octu
-1 opakowanie marmolady twardej
-smalec do smażenia
-cukier puder do posypania

Ziemniaki obrać, ugotować, gorące zemleć na maszynce lub utłuc (żeby nie było grudek). Na gorące ziemniaki rozkruszyć drożdże, chwilę odczekać, dodać masło. Jajka ubić z żółtkami i cukrem, dać do ziemniaków. Dodać mąkę, sól i wyrobić. Dodać spirytus i wszystko wymieszać (ciasto powinno być lepkie, ale nie takie jak drożdżowe). Nabierać łyżką ciasto, rozpłaszczyć placuszek, układać na środek marmoladę i zlepić. Ułożyć na desce posypanej mąką. Gdy wszystkie pączki wyrobimy rozgrzewamy tłuszcz. Smażyć po obu stronach jak drożdżowe pączki, ale nie czekamy aby rosły. Na koniec posypujemy cukrem pudrem.

2008-02-12 23:16:13
Rafaello
biszkopt:
-6 jaj
-18dag cukru
-18dag mąki

Ubijać pianę, dodać cukier. Ubijać wszystko, dodać żółtka, mieszać z mąką i dodać szczyptę proszku.

krem:
-1l śmietany słodkiej
-2 białe czekolady
-4 śnieżki do ubijania na wodzie
-30dag kokosów
-2 wafelki o smaku czekoladowym lub kakaowym

Czekoladę rozpuścić, dodać śmietany, śnieżkę (proszek) i razem ubić. Dosypać zmielone wafelki, kokos. Wymieszać, wylać na biszkopt, schłodzić i oblać polewą (można również przełożyć biszkopt kremem).

2008-02-12 22:42:12
Zalewa estragonowa do śledzi marynowanych
2 szklanki wody
0,5 szklanki octu winnego z jabłek
1 łyżeczka cukru
1 łyżka soli
1 łyżka mielonej słodkiej papryki
0,5 łyżki suszonego estragonu
szczypta kwasku cytrynowego lub łyżeczka soku z cytryny
liść laurowy
ziele angielskie
pieprz w ziarenkach

Wszystko zagotować, pogotować 5 min., wystudzić, zalać śledzie (jeżeli są za słone to do zalewy nie dawać soli). Można ponadto dodać 0,5 łyżki suszonego estragonu, zagotować w małej ilości wody, przecedzić i dodać do ugotowanej i przestudzonej zalewy.

2008-02-12 22:39:47
Śledzie surowe w occie
3 szklanki wody
1 szklanka octu
0,5 szklanki oleju
szczypta cukru
liść laurowy
ziele angielskie
pieprz
cebula

Zagotować wszystko razem, śledzie wyczyścić, nasolić, pozostawić na 24 godziny. Następnie wypłukać, włożyć do słoików lub kamiennych garnków i zalać zalewą.

2008-02-07 00:48:30





2008-02-07 00:45:38



2008-02-07 00:42:58



2008-02-07 00:42:10



2008-02-07 00:40:34



2008-02-07 00:37:03
Pasja
moje ulubione zajęcie



2008-02-07 00:10:58

Ja z wnuczkiem Olafem



2008-02-07 00:00:50
Rocznica
Dwudziesta rocznica ślubu bratanka



2008-02-06 23:56:09



2008-01-28 00:10:03
TRADYCYJNE PĄCZUSIE Z KONFITURĄ
SKŁADNIKI NA OK. 30 SZTUK

1/2 kg mąki
5 dag drożdży
3 żółtka
jajko
szklanka mleka
5 łyżek cukru
kieliszek (50 ml) spirytusu lub rumu
1/4 kostki masła
cukier waniliowy
sól
słoik konfitury morelowej lub z róży
3/4 kg smalcu
cukier puder do posypania

Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru, mąki i połową ciepłego mleka. Rozczyn odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Masło stopić, przestudzić.
Żółtka utrzeć z całym jajkiem i resztą cukru oraz cukrem waniliowym. Dodać do przesianej mąki. Wlać rozczyn, resztę mleka, spirytus lub rum. Dodać szczyptę soli, wyrobić ciasto.
Gdy zacznie odstawać od ręki, wlać masło. Ciasto odłożyć w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Z ciasta odrywać niewielkie porcje, formować krążki (można też ciasto rozwałkować i szklanką wyciąć krążki). Na środek nakładać po łyżeczce konfitur, zlepiać ciasto nad nadzieniem. Układać na posypanej mąką stolnicy zlepioną stroną do dołu. Przykryć ściereczką, odłożyć do wyrośnięcia.
W szerokim rondlu rozgrzać smalec. Na gorący tłuszcz kłaść pączki. Smażyć z obu stron, aż się zrumienią. Usmażone pączki osączyć z tłuszczu na bibule. Posypać cukrem pudrem.

2008-01-28 00:08:38
Pączki z konfiturą
Składniki na 20 sztuk

● 3 i 1/2 szklanki mąki
● 5 dag drożdży
● szklanka mleka
● torebka cukru waniliowego
● 3/4 szklanki cukru
● 6 jajek
● 15 dag masła (3/4 kostki)
● 1/2 słoika konfitury
● łyżeczka skórki otartej z cytryny
● smalec
● cukier puder

■ Mąkę przesiać. 1/3 mąki wsypać do miski, wkruszyć drożdże, wlać lekko podgrzane mleko, wymieszać, odstawić na 15 minut.
■ Do rozczynu dodać resztę mąki, cukier, cukier waniliowy, roztopione masło i jajka, wyrobić ciasto. Odstawić na 30 minut.
■ Ciasto podzielić na porcje, rozwałkować na grubość ok. 3 cm. Szklanką wyciąć krążki, na każdy nałożyć 1/2 łyżeczki konfitury, trochę skórki cytryny. Zlepić brzegi formując pączki. Przykryć, odstawić na 20 minut.
■ Olej rozgrzać w płaskim rondlu, partiami usmażyć pączki. Osączyć, oprószyć cukrem pudrem.


2008-01-28 00:06:03
Klasyczne faworki
SKŁADNIKI NA 6 PORCJI

1 i 1/2 szklanki mąki
5 łyżek cukru pudru
łyżka masła
3 żółtka
3-4 łyżki śmietany
łyżka spirytusu
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 kg smalcu do smażenia
sól

Mąkę posiekać z tłuszczem, zrobić zagłębienie, dodać żółtka, szczyptę soli, proszek do pieczenia, spirytus i śmietanę. Dokładnie wymieszać, zagnieść dość twarde ciasto. Jeśli będzie za gęste, ewentualnie dodać jeszcze łyżkę śmietany.
Wybijać ciasto wałkiem, aż zaczną się tworzyć pęcherzyki powietrza. Przykryć i odłożyć na godzinę.
Ciasto podzielić na 2-3 porcje. Kolejno rozwałkować je na cienkie placki, podsypując mąką. Radełkiem wykrawać paski długości ok. 15 cm i szerokości 3 cm. W każdym pasku zrobić wzdłuż nacięcie, przewlec przez nie jeden koniec paska, formując faworki.
Tłuszcz rozgrzać w rondlu, wkładać partiami faworki (nie za dużo na raz, by tłuszcz nie ostygł). Smażyć z obu stron na złoto, wyjmować szumówką lub widelcem i osączać na papierze kuchennym. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.

NASZA RADA
Wałkując ciasto, podsypujmy jak najmniej mąki. Przed włożeniem faworków do gorącego tłuszczu warto je omieść pędzelkiem; pozostałe na cieście drobinki mąki błyskawicznie się bowiem palą w gorącym smalcu i nadają mu nieprzyjemny zapach.

2008-01-28 00:04:14
Złociste faworki
Składniki na 30 sztuk

● 2 i 1/2 szklanki mąki
● 1/2 szklanki cukru
● 4 jajka
● 10 dag masła (1/2 kostki)
● torebka cukru wanilinowego i proszku do pieczenia
● szczypta soli
● olej do smażenia
● cukier puder do posypania

■Masło, cukier i cukier waniliowy utrzeć na puszystą masę. Mąkę i proszek do pieczenia przesiać, oprószyć solą. Dodać do kremu maślanego, wbić jajka, zagnieść.
■Ciasto wybić wałkiem (15 minut), włożyć do lodówki na 30 minut. Cienko rozwałkować, radełkiem wyciąć paski. Każdy naciąć na 2–3 cm, przewinąć nacięcie przewinąć jeden koniec paska.
■ Olej rozgrzać w garnku, usmażyć faworki na złoto. Osączyć, posypać cukrem pudrem.

2007-12-17 14:26:12
Piernik z marchwi
Piernik z marchwi
Składniki
50 dag mąki pszennej
50 dag marchwi
13 dag masła
6 jajek,
l szklanka miodu
4 łyżeczki przyprawy do pierników
lub po l łyżeczce zmielonego cynamonu, imbiru i nasion kolendry
po 1/2 łyżeczki zmielonych goździków i kardamonu
2 łyżeczki proszku do pieczenia

do przybrania3 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej
3 łyżki płynnego miodu
16 połówek orzechów włoskich

PrzygotowanieMarchew obrać i umyć. Z jednej marchewki zestrugać nożykiem szczelinowym do obierania warzyw 10-12 cienkich i długich pasków do przybrania ciasta. Pozostałą marchew zetrzeć na tarce z małymi otworami. Żółtka utrzeć z miodem, dodać mąkę, przyprawy, proszek do pieczenia, marchew i wymieszać na jednolitą masę. Masło roztopić, wlać do ciasta i wymieszać. Z białek ubić sztywną pianę i delikatnie połączyć z ciastem. Formę do pieczenia wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Masę przełożyć do formy i piec 1 godz. w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni. Następnie nakłuć piernik patyczkiem w najgrubszym miejscu - jeśli patyczek jest suchy, to znaczy, że ciasto się upiekło. Piernik wystudzić, wyjąć z formy i posmarować 2 łyżkami miodu. Paski marchwi gotować 5-6 min, ostudzić, zwinąć spiralnie i posmarować l łyżką miodu. Wierzch piernika przybrać paskami marchwi, skórką pomarańczową i połówkami orzechów. Ciasto uzyskuje pełny aromat dopiero po kilku dniach.

2007-12-17 14:23:50
Tort Sachera
Tort Sachera
Składniki30 dag gorzkiej czekolady
10 dag masła
10 dag cukru pudru
30 dag cukru kryształu
6 jajek
10 dag mąki
30 dag konfitury morelowej
miąższ z 1 laski wanilii

PrzygotowanieW rondelku rozkruszyć 15 dag czekolady, wstawić go do większego garnka z wodą i podgrzewać, aż czekolada się roztopi. Tortownicę o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do temperatury 170oC. Utrzeć masło, dodając posiekany cukier puder i wanilię. Potem ubijać, dodając po żółtku i rozpuszczoną letnią czekoladę. Białka ubić na sztywno z 10 dag cukru kryształu. Masę czekoladową wymieszać z przesianą mąką i 10 łyżkami piany z białek. Dodać resztę piany, delikatnie zamieszać. Ciasto nałożyć do formy. Piec około 15 minut przy uchylonych drzwiczkach pieca. Potem 30 - 40 minut przy zamkniętych. Konfiturę lekko podgrzać. Ostudzone ciasto przekroić na dwa placki. Przełożyć połowę konfitury, a pozostałą posmarować na wierzchu tortu. Do 1/8 litra wody wsypać 20 dag cukru. Gotować około 5 minut. Roztopić resztę czekolady, dodać ją do gorącego syropu i utrzeć. Polewę rozprowadzić na wierzchu i boku tortu. Tort wstawić do lodówki. Podawać następnego dnia, najlepiej ze świeżo ubitą śmietaną.

2007-12-17 14:22:29
Tort teściowej
Tort teściowej
Składniki
6 jaj
15 dag mąki
3 łyżki ciemnego kakao
niepełna szklanka cukru
łyżeczka proszku do pieczenia

krem1/2 litra śmietany kremówki
5 łyżek cukru pudru
50 dag wiśni z kompotu
mała torebka (10 g) żelatyny
szczypta cynamonu
cukier waniliowy
wiórki czekoladowe

PrzygotowanieJaja ubić z cukrem na parze. Mąkę wymieszać z kakao i proszkiem do pieczenia i dodawać po trochu do puszystej masy jajecznej. Lekko wymieszać, przełożyć do wysmarowanej tłuszczem tortownicy i piec około 30 minut w temperaturze 190°C. Wystudzone ciasto przekroić na trzy krążki, nasączyć dwoma szklankami słodkiego kompotu. Z porcji wiśni odłożyć kilkanaście do dekoracji, a pozostałe wymieszać z kilkoma łyżkami kompotu, cynamonem i dwoma łyżkami cukru pudru. Żelatynę namoczyć w trzech łyżkach zimnej wody. Gdy napęcznieje, podgrzać i połowę dodać do wiśni. Schłodzoną śmietanę ubić z trzema łyżkami cukru pudru. Dolać do niej resztę żelatyny, cukier waniliowy i jeszcze przez chwilę ubijać. Na jednym krążku rozłożyć 1/3 porcji śmietany, przykryć drugim krążkiem. Posmarować go masą wiśniową i przykryć trzecim krążkiem. Wierzch i boki tortu posmarować częścią śmietany. Ozdobić rozetkami z pozostałej śmietany, wiśniami oraz wiórkami czekoladowymi.

2007-11-13 23:42:37
Toffi fie
Składniki:
biszkopt
Masa Toffi fie:
2 puszki mleka skondensowanego słodkiego
1 kostka margaryny
migdały i orzechy włoskie
3-4 paczki zwykłych herbatników.

Sposób przyrządzenia:
Na początku upiec biszkopt. Następnie gotować puszki mleka skondensowanego przez 3 godziny. Po ugotowaniu ostudzić. Kostkę margaryny(nie dawać od razu po wyjęciu z lodówki) tylko trochę odczekać, aby była miękka. Ucieramy margarynę z zimnym mlekiem (skondensowanym) i dodajemy 25 dag. płatków migdałowych oraz orzechy włoskie ( w różnej ilości, jak kto woli). Wykładamy na biszkopt krem. Na krem układamy herbatniki namoczone w alkoholu (można nie moczyć). Do dekoracji polecam polewę czekoladową.

2007-11-13 23:39:34
Sernik wiedeński
Składniki:
1 budyń śmietankowy
1 cukier waniliowy
50 dag. białego sera
20 dag cukru
15 dag masła lub margaryny
6 jajek
30 dag. migdałów posiekanych
3 dag rodzynek

Sposób przyrządzenia:
Ser zmielić. Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Żółtka utrzeć z cukrem do białości, połączyć z serem, dodać stopione i ostudzone masło, wsypać budyń, rodzynki, migdały oraz dodać ubitą pianę z białek. Delikatnie wymieszać. Masę serową wyłożyć do wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą tortownicy. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 50 min. w temp.180*C. Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem lub posmarować polewą czekoladową i udekorować kawalkami czekolady.

2007-11-13 23:37:27
Cytrynowa babka
Składniki:
• 1/2 kg mąki
• 1/2 szklanki mleka
• 1i1/2 szklanki cukru
• 1 kostka margaryny
• 4 jaka
• 1 opakowanie proszku do pieczenia
• 2-4 dag startej skórki z cytryny
• 4-6 dag rodzynków Sposób wykonania: Margarynę utrzeć z cukrem i jajkami, dodać mąkę, proszek do pieczenia i mleko, wymieszać. Dodać startą skórkę cytrynową i rodzynki (wcześniej namoczone w wodzi i odsączone). Wszystko dokładnie wymieszać. Przełożyć do formy. Piec około 60-70 minut w temperaturze około 200 stopni C.

2007-11-13 23:35:44
Ciasto cynamonowe
Składniki: na kruche ciasto
• 25 dag mąki
• 12 dag masła
• 1 cukier waniliowy
• 80 g masła na nadzienie
• 3 jajka
• 15 dag cukru
• 200 g śmietany kremówki
• 2 łyżki mleka
• 20 dag zmielonych migdałów
• 2 łyżeczki zmielonego cynamonu
• płaska łyżeczka proszku do pieczenia
• 2 utarte sucharki prócz tego
• 3 białka
• 120 g cukru Wykonanie: Mąkę przesiać, dodać masło, cukier i cukier waniliowy. Szybko zagnieść ciasto, uformować kulę i włożyć do lodówki na 40 minut. Na nadzienie ubić jajka z cukrem. Dodawać po łyżeczce śmietanę nie przerywając ubijania, następnie dodać mleko, cynamon i proszek do pieczenia. Na koniec dodać mielone migdały i starte sucharki. Dokładnie, ale delikatnie wymieszać. Okrągłą tortownicę nasmarować masłem i obsypać mąką. Ciasto kruche rozwałkować i wyłożyć nim spód tortownicy. Następnie wyłożyć nadzienie i wyrównać wierzch. Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 200ºC i piec około 40 minut. Pianę z białek ubić na sztywno z cukrem i wyłożyć wierzch podpieczonego ciasta. Gdy wierzch się zrumieni wyjać ciasto.

2007-11-13 23:31:49
ciasto budyniowo jablkowe
Składniki:
1kg jabłek(np.antonówek)
kostka masła lub margaryny
4 jajka
półtora szklanki cukru
po szklance mąki pszennej i ziemniaczanej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 duże budynie waniliowe na 34litra mleka
1 litr mleka
Sposób przyrządzenia:
Obrać jabłka zetrzeć na dużych oczkach. Margarynie lub masło utrzeć ze szklanką cukru i żółtkami na puch. Nadal ucierając powoli wsypywać obie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia. Następnie ostrożnie wymieszać z pianą ubitą z białek. Budyń z obu opakowań ugotować w litrze mleka dodając pozostały cukier.34 ciasta wyłożyć do natłuszczonej blachy posypanej bułką tartą na cieście rozłożyć warstwę jabłek gorący budyń i resztę ciasta. Piec 50 min w temperaturze 180 stopni.

2007-11-13 23:27:08
kremowka kokosowa
skladniki :
1/2 kostki masla lub margaryny , kasi lub palmy .
1/2 szklanki cukru
2 szklanki maki
2 jajka
2 lyzeczki proszku do pieczenia .
zrobic kruche ciasto
na mase :
1 litr mleka
3 budynie
polewa na placek :
2 jajka
1/2 szklanki cukru
200 g wiorkow kokosowych
1/2 kostki rozpuszczonego masla lub margaryny
wykonanie :
ze skladnikow wyrobic ciasto kruche , rozlozyc na blaszke wysmarowana tluszczem ,
ugotowac budyn , przestudzony , ale cieply wylozyc na ciasto
przygotowac polewe kokosowa .
ubic bialka ,dodac cukier , dodac zoltka,wiorki kokosowe,i rozpuszczony , wystudzony tluszcz,wylozyc na budyn , piec ok.40 minut w temp .180 st.

2007-10-28 00:12:14
Ciasto amerykanskie
6 jajek
1 szklanka cukru
1 cukier waniliowy
1 i1/2 lyzka cynamonu
1i 1/2 lyzka sody oczyszcz.
1i 1/2lyzeczka proszku do pieczenia
1 szklanka oleju
3 szklanki maki
5 szt jablek ,moga byc bakalie orzechy wloskie rodzynki migdaly
###wykonanie ###
jajka ubic z cukrem i cukrem waniliowym dodac make ,sode ,proszek ,olej i dokladnie wymieszac ,
jablka obrac pokrajac w 1 cm kostki i dac do ciasta (z bakaliami)
blaszke posmarowac tluszczem , wysypac maka , lub bulka ,wylac ciasto i pieczemy okolo 45 minut w/g swojego piekarnika

2007-10-27 01:18:38
Lodowiec warstwowy
Składniki
5 żółtek
szklanka cukru
czubata łyżka budyniu śmietankowego albo waniliowego
serek waniliowy 200 g
szklanka ciepłego mleka
kostka masła
4 galaretki
biszkopty
brzoskwinie z puszki
rodzynki
Przepis
Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę, wymieszać z budyniem w proszku. Powoli wlać mleko i gotować na małym ogniu do zgęstnienia, cały czas mieszając (jeżeli nie będziecie mieszać, uzyskacie niestety piękne twarde kluchy). W oddzielnym naczyniu utrzeć masło i dodawać do niego po łyżce ciepłej masy, dalej miksować. Połowę masy wymieszać z kakao. Obie części, jasną i ciemną wymieszać z galaretkami cytrynowymi rozpuszczonymi w połowie porcji wody i ostudzonymi.
Dno tortownicy wyłożyć lekko namoczonymi w mleku okrągłymi biszkoptami. Wylać na nie jasną masę z kawałeczkami brzoskwiń. Odstawic do lodówki, żeby szybciej stężała. Teraz wylać masę z kakao i rodzynkami. Odstawić do zastygnięcia. Ostatnia warstwa to serek waniliowy połączony z galaretką w 1/2 do 3/4 porcji wody. Kolor i smak może być dowolny. Można włożyć do niej kilka biszkoptów.
Na wierzch wylewamy galaretke brzoskwiniową z dużą ilościa brzoskwiń z puszki.
Gotowy lodowiec wstawiamy na kilka godzin do lodówki.
Smacznego.

2007-10-27 01:15:13
BABKA PYYCHA
Składniki
6 jaj
cukru tyle ile waży 6 jaj,
mąki tyle ile ważą 4 jaja
masła tyle ile ważą 2 jaja
cukier waniliowy
łyżeczka proszku do pieczenia
-Oddzielić białka od żółtek.
-Białka ubić na sztywna pianę dodać cukier i ucierać na puch.
-Do białek wlać żółtka,wsypać przesianą mąkę,cukier waniliowy i proszek.
-Ucierać dalej, a na końcu dodać roztopione masło.
-Wylać do formy wysmarowanej masłem i wysypanej tartą bułeczką.
-Piec w średnio nagrzanym piekarniku około 45 min.

2007-10-27 01:12:53
baba zimniaczana
SKLADNIKI
1,5 kg ziemniakow

30 dag cebuli

20 dag pieczarek

3 jaja

4 lyzki oleju

bulka tarta

majeranek pieprz sol i dowolne przyprawy
Polowe obranych ziemniakow utrzec na miazge , a pozostale na drobne wiorki,wlozyc do duzej miski i wymieszac.Posiekana cebule i drobno pokrojone pieczarki udusic na oleju.Do ziemniakow wbic jaja ,wsypac trzy czubate lyzki bulki tartej i wymieszac.Na koniec dodac uduszone pieczarki z cebula, lyzke majeranku, pieprz,sol i inne przyprawy wedle uznania.Duza forme wysmarowac tluszczem i obficie obsypac bulka tarta,wypelnic masa ziemniaczana.Piec ok 75 min w temperaturze 150 st.Wylozyc babe na talerz ,podawc na goraco z sosem pieczarkowym lub pomidorowym i dowolna surowka.

2007-10-27 01:10:18
Barszcz wigilijny
Składniki
1 kg buraków,
1 kg cebuli,
główka czosnku,
1 łyżeczka majeranku,
ocet do smaku,
sól, pieprz,
2 kostki bulionu warzywnego.
Do wysokiego garnka wkładamy obrane i pokrojone w plastry buraki, cebule, majeranek, rozmiażdżony czosnek, ocet, sól i pieprz. Odstawiamy na dobe. Po upływie doby zalewamy uprzednio przygotowanym bulionem warzywnym (lub mięsno-warzywnym). Doprowadzamy do wrzenia, nie gotujemy. Po upływie kolejnej doby zlewamy przez sito. Doprawiamy do smaku. Smacznego!
Barszczyk jest czysty i niesamowicie klarowny.

2007-10-27 01:07:17
Chleb swojski
zaczyn:
5 dag drożdży
1 szkl. mąki żytnia
szklanka letniej wody

ciasto chlebowe:
1/2 kg mąki żytniej
20 dag mąki pszennej
szkl. otrąb ok.
1/2 l wody
kminek mak sól
smalec do wysmarowania blaszki
Zanim przystąpimy do pieczenia chleba przygotowujemy zaczyn: Drożdże rozpuszczamy w letniej wodzie i mieszamy z mąką. Czekamy do wyrośnięcia. Kiedy zaczyn wyrośnie dodajemy do niego pozostałą mąkę żytnią i pszenną, sól, otręby i kminek i długo (ok. 0,5 h) wyrabiamy. Po wyrobieniu ciasto odstawiamy na ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 40 minut. Blaszkę smarujemy smalcem, przekładamy ciasto, posypujemy makiem i odstawiamy w ciepłe miejsce, przykrywając ściereczką na kolejne 0,5 h. Wyrośnięty chleb pieczemy w dobrze nagrzanym piecu chlebowym lub piekarniku (około 200 st. C) przez godzinę lub półtorej.

2007-10-27 01:01:19
Żabie udka ze skrzydełek kurczaka
Składniki:
12 skrzydełek kurczaka
włoszczyzna
liść laurowy
ziele angielskie
1 litr wody
1 kostka masła
3 pęczki natki pietruszki
3 ząbki czosnku
sól
pieprz
Opis wykonania:
Z włoszczyzny i przypraw ugotować aromatycznybulion. Dodać skrzydełka i obgotować do miękkości(ale nie za bardzo). Odcedzić skrzydełka, osuszyćdobrze papierowym ręcznikiem jak wystygną.Natrzeć solą, pieprzem i zmiażdżonym (lubposiekanym) czosnkiem. Na dużej patelni rozpuścićpowoli masło i wrzucic skrzydełka. Po chwilidodać pokrojoną natkę i chwilę mieszać, ażwszystko się "obmaśli". Podawać z bagietką lubinnymi bułeczkami.
Maślaność skrzydełek, czosnek i duuużo pietruszki sprawia, że skrzydełka smakują rzeczywiście jak żabie udka. Rozpływają się w ustach.

2007-10-27 00:58:33
blyskawiczne pierozki leniwe
Błyskawiczne pierożki leniwe
Poziom trudności: 1
Składniki:
500 g serka homogenizowanego
250-300 g mąki pszennej
1 jajko
1 łyżeczka cukru waniliowego
1 łyżeczka cukru
cynamon
1 kwaśna śmietana
Opis wykonania:
Serek homogenizowany, mąke, jajko, cukier icukier waniliowy - wszystko to wymieszać razem(konsystencja musi byc dość gęsta). W średnimgarnku zagotować wodę. Do wrzącej wody wykładaćłyżką masę. Gotować na średnim ogniu. Powypłynięciu gotować na małym ogniu ok. 5 min.Podawać z cynamonem i śmietaną.
Przepis ten jest również dla osób na diecie. W takim przypadku można zrezygnować z jajka i cukru. Po wyłożeniu na talerz można posypać pierożki słodzikiem, a zamiast śmietany użyć jogurtu 0% tłuszczowego.

2007-10-12 14:01:49
Bardzo łatwy deser lodowy
Składniki:
- 1/2 litra lodów czekoladowych
- 8 łyżek drobno startej czekolady (gorzkiej lub deserowej)
- 8 łyżek mocnego naparu kawy
- 8 łyżek rumu

Sposób przyrządzania:

Lody przełóż do 4 pucharków (mogą być filiżanki do kawy). Posyp czekoladą, polej espresso i rumem. Podawaj od razu.

2007-10-12 13:59:03
Wołowina z fasolką szparagową
Składniki
- ćwierć kilograma mielonej wołowiny
- 2 łyżki oleju
- 2 cebule pokrojone w piórka
- 2 zmiażdżone ząbki czosnku
- pół łyżeczki imbiru w proszku lub posiekanego korzenia imbiru
- pół kilograma lekko obgotowanej fasolki szparagowej
- szklanka rosołu lub wody
- 2 łyżki sosu sojowego
- liść laurowy
- łyżka posiekanej zielonej pietruszki
- łyżeczka cukru
- sól i pieprz
Sposób przyrządzania:
Cebulę i czosnek zeszklij w rondlu. Włóż mięso, dodaj imbir i mieszając, podsmażaj, aż mięso zmieni kolor. Dodaj pozostałe składniki i duś na małym ogniu ok. 20 minut.

2007-10-12 13:56:00
Roszponka z ciemnymi winogronami
Składniki:
- 2 pełne garści roszponki
- 1 mała kiść ciemnych winogron
- 1/2 szkl. kwaśnej śmietany
- 50 g kiełków lucerny
- 150 g półtłustego twarożku
- szczypta pieprzu i słodkiej papryki.

Sposób przyrządzania:

Twarożek wymieszaj ze śmietaną, słodką papryką i pieprzem. Winogrona umyj, przekrój na połówki i wypestkuj. Roszponkę umyj, osusz i ułóż na półmisku. Na roszponce rozłóż kiełki lucerny. Twarożek wyłóż na środek półmiska, wokół niego poukładaj połówki winogron. Roszponka to sałata o malutkich listkach i lekko orzechowym smaku, sprzedawana w supermarketach, pakowana w pojemniczki.

2007-10-12 13:54:05
Kurczak w sosie koniakowym
Składniki:
- 2-3 piersi kurczaka
- 100 g płatków migdałów
- 2 łyżki oleju
- 60 g masła
- 2 pory
- 1/3 szklanki koniaku
- brandy lub winiaku
- 200 ml śmietanki
- sól
- pieprz do smaku
Sposób przyrządzania:

Płatki migdałów prażymy na patelni bez tłuszczu, mieszając, 2-3 minuty. Umyte pory kroimy w cieniutkie plasterki i podsmażamy na maśle, na średnim ogniu, aż lekko zmiękną. Z oczyszczonych piersi kurczaka przygotowujemy dość duże, grubsze kotlety (po jednym na osobę), przyprawiamy i wstawiamy do lodówki. Tyle możemy przygotować wcześniej. Tuż przed podaniem rozgrzewamy olej na patelni i smażymy kotlety na ostrym ogniu - 1 minutę z każdej strony. Zmniejszamy płomień i smażymy jeszcze około 3 minut, aż mięso będzie miękkie.
W tym samym czasie podgrzewamy patelnię z porami. Dodajemy koniak, a gdy ciecz w połowie wyparuje, wlewamy śmietankę i dobrze mieszamy. Gotujemy sos ok. 3 minut, aż zacznie gęstnieć. Kotlety podajemy na talerzach, polane sosem i posypane obficie migdałami. Do tego 1-2 gotowane ziemniaki i ugotowane na parze warzywa (najlepiej fasolka szparagowa lub groszek w strączkach).

2007-10-12 13:50:53
Zebra
Składniki: 1 szklanka białej oranżady
1 szklanka oliwy
2,5 szklanki mąki + 2 łyżki
1 szklanka cukru
5 jajek
2 łyżki kakao
2 łyżeczki proszku do pieczenia (z czubkiem)
1 cukier waniliowy
Jajka utrzeć z cukrem (zrobić kogiel mogiel), potem dodawać na przemian mąkę (wymieszaną z proszkiem do pieczenia), oranżadę i oliwę - około 3-4 zmiany.

Po wymieszaniu podzielić masę na dwie równe części - do jednej części dodać 2 łyżki mąki, a do drugiej kakao. Masy wlewać na przemian (po około 3 łyżki) do tortownicy wysmarowanej uprzednio masłem i posypanej bułką tartą.

Piec około 1,5 godziny w temperaturze 150 stopni C.

2007-10-12 13:46:17
3Bit
BitSkładniki: 3 x 180 g herbatników 1 mleko w puszce słodzone (2 godziny gotować w wodzie) 1 krem "karpatka Delekta" + produkty do wykonania kremu 50 ml śmietany 30% 3 łyżeczki żelatyny 4 łyżki cukru pudru czekolada do dekoracji Mleko w puszce słodzone gotować 2 godziny w wodzie. Krem karpatkowy zrobić według przepisu na opakowaniu. Śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem i żelatyną. Czekoladę zetrzeć na tarce. Przekładanie ciasta: Blaszkę wyłożyć herbatnikami. Herbatniki zalać gorącym mlekiem z puszki. Przykryć warstwą herbatników. Wyłożyć krem karpatkowy i przykryć kolejną warstwą ciastek. Na ciastka wyłożyć ubitą śmietanę. Posypać czekoladą.

2007-10-10 14:44:07
Biała dama
Składniki: spód biszkoptowy (upiec lub kupić gotowy)
0,5 litra śmietany kremówki
2 serki homogenizowane waniliowe
1 niepełna szklanka cukru pudru
3 płaskie łyżki żelatyny
1 puszka ananasów lub brzoskwini
0,5 tabliczki czekolady
1 galaretka ananasowa lub brzoskwiniowa
Przepis: Żelatynę rozpuścić w soku z ananasów i przestudzić. Śmietanę kremówkę ubić z cukrem pudrem. Następnie dodać serki homogenizowane waniliowe.

Ananasy pokroić w kostkę (można kilka plastrów zostawić do dekoracji), czekoladę posiekać i wszystko wsypać do ubitej śmietany. Na końcu wlać żelatynę i wymieszać. Tężejącą masę wylać na biszkopt (można na masę poukładać kawałki ananasów) i zalać galaretką. Wstawić do

2007-10-10 00:49:58
placki z pieczarkami i miesem z piersi z kurczaka
40 dkg piersi z kurczaka
20 dkg pieczarek
2 cebule srednie
4 jajka
2 lyzki przyprawy w plynie maggi
2 lyzki oleju
3 lyzki maki ziemniaczanej .
sol pieprz do smaku
####WYKONANIE####
piers pokrajac w kostke cebulke pieczarki rowniez
dodac reszte skladnikow wymieszac i smazyc jak placki ziemniaczane

2007-10-10 00:40:51
danie greckie
1 kg fasoli szparagowej (ugotowac)
25 dkg marchewki (na grubszej tarce zetrzec)
20 dkg cebuli 1 1/2 lyzki soli
3 papryki kolorowe
2 lyzki cukru
1/2 szklanki oleju 3 lyzki octu
1 sloiczek koncentratu pomidorpowego
####wykonanie####
cebulke papryke ,marchew zeszklic na oleju
dodac sol ,cukier koncentrat na koniec dodac ugotowana fasolke i ocet smazyc 15 minut

2007-10-10 00:32:41
keks z kurczaka
1 kurczak
1/2 kg pieczarek
1/2 kostki masla
4 jajka
3 lyzki bulki tartej
pieprz sol
cebula ale nie koniecznie
######wykonanie######
mieso oddzielic od kosci i surowe zmielic ,pieczarki pokrajac o kostke podsmazyc na masle z cebulka ,wymieszac mieso z pieczarkami,dodac zoltka , tarta bulke , sol,pieprz, piane ubic ,na koncu wymieszac z piana ,dac do keksowki wysmarowanej i posypanej bulka tarta i piec okolo 45 minut 180 st
smacznego

2007-10-10 00:24:03
seler
1 litr wody
1 lyzka soli
2 lyzeczki kwasku cytrynowego
3 lyzki octu
3/4 szklanki cukru
seler obrac poszatkowac na grubych oczkach,zalewe przygotowac,zagotowac ,zalewamy seler i zagotowac chwilke, przekladac do sloikow i zapasteryzowac .

2007-09-19 18:41:55
CAPPUCCINO
ciasto:
po 2 lyzki maki tortowej i ziemniaczanej
2 lyzki cacao
10 lyzek cukru
2lyzeczki proszku do pieczenia
5 jajek
KREM :
cale jajko,4 zoltka
szklanka cukru
kostka margaryny
2 szklanki mleka w proszku
2 serki homogenizowane
3 lyzeczki zelatyny
paczka biszkoptow
galaretka wisniowa
6 lyzeczek kawy cappucino
#przygotowanie #
ubic piane z bialek,dodac cukier,zoltka. make proszek do pieczenia,cacao piec 35 minutw temp. 180 st.Ubic jajko 4 zoltka i szklanke cukru,dodac do zmiksowanej margaryny dolozyc mleko w proszku, serki, zelatyne Wymieszac. mase wylozyc na ciasto biszkopty namoczyc w kawie i ukladac na mase.Ciasto zalac galaretka ..

2007-09-18 00:02:58
rafaello
skladniki
2 paczki krakersow
2 zoltka
budyn kokosowy
2 lyzkimaki pszennej
1 margaryna
0,5 litra mleka cukier waniliowy
3/4 szklanki cukru
200 g wiorkow kokosowych
#opis wykonania#
zoltaka utrzec z cukrem i cukrem waniliowym .Nastepnie dodac make pszenna i 2 czubate lyzki budyniu oraz pol szklanki mleka , zmiksowac .reszte mleka zagotowac na gotujace sie mleko wlac mase i doprowadzic do konsystencji budyniu wystudzic . Zmiksowac margaryne dodawac po trochu wystudzona mase na koniec wsypac 3/4 opakowania wiorkow.Ulozyc warstwe krakersow, na to mase i tak na zmiane ostatnia warstwe musi byc masa , posypac reszta wiorek wstawic do lodowki na 3 4 godziny

2007-09-17 19:34:05
ciasto drozdzowe
1 kg maki
1 1/2 szklanki mleka
1/2 szklanki cukru
6 jaj
1 margaryna
2 lyzki oleju
10 dkg drozdzy
szczypta soli
#wykonanie#
jajka ubis z cukrem dac 1 szklanke mleka drozdze rozkruszone, tluszcz rozpuszczonu , olej (mikserem okolo 15 minut)
zostawic w wyzszym garnku na 6 godzin, po 6 godzinach dodac make i reszte mleka wymieszac i klasc na blaszke posypac kruszonka i piec okolo 45 minut
kruszonka ..
1 szklanka maki
10 dkg tluszczu....maslo
1/2 szklanki cukru
mozna dac cukier waniliowy

2007-07-26 15:32:21
moj numer na gg
podaje moje gg gdyby ktos potrzebowal adres do mamusi Wereoniczki chetnie podaje .. 464 37 32

2007-07-19 14:18:34
juz po turnusie ...
tak jak myslalam robotki mielam , wyszywalam pogoda byla nie za bardzo, ale troche wypoczelam od garow ,sprzatania , i prasowania ..

2007-05-31 13:38:04
moje obrazy igla malowane
http://www.zajazd.lh.pl/vvioletta/wyszywanki.html

2007-05-28 23:24:50
swieto ..
Juz za tydzien beda dni mojego miasta..jest to srebrne miasto , z powodu kopalni srebra ,jest jeszcze olow cynk i ruda , kopalnie juz sa na "wykonczeniu " jak wszystkie zaklady pracy .

2007-05-21 12:52:40
ile radosci..
nie czekam na wyjazd juz zaczelam wyszywac , pierwszy moj znak lew idzie pod "igle"

2007-05-19 00:58:12
hobby
dzis dostalam poczta, zamowione wzory znakow zodiaku , bede miala co robic na turnusie ,w razie nie pogody...

2007-05-16 22:30:28
pogoda
coraz blizej wyjazd na turnus rehabilitacyjny , a pogoda nie za bardzo .moze sie poprawi ,w przeciwnym wypadku czeka mnie siedzenie w domku

2007-05-13 12:03:44
komunie
dzis w moim kosciolku odbywa sie uroczystosc I komunii Sw...chyba juz idzie 2 tura , piekna maja dzis pogode.

2007-05-10 19:29:22
wdzieczny
pogoda nam plata figle , nie chce nam sie przypodobac , poczekamy .zmieni zdanie.

2007-05-09 00:13:18
hafty
prubowalam nie udalo sie , moze za duze..?

2007-05-06 23:30:26
hafty
bardzo bym chciala Wam pokazac moje obrazy , moze sie uda ,sprubuje z telefonu pstryknac fotke...

Szukaj na QZ.pl



Kupuj z Bingo Cosmetics

Na QZ jest 121 osób:
- 121 czytających

Dołącz się ;-) >>

Najnowsze artykuły


Różności
Światowy Dzień Wiedzy na Temat Autyzmu
- Zaświeć się na niebiesko dla autyzmu –

Odżywianie
Bruschetta Rio Mare z tuńczykiem i zielonym sosem
Bruchetta to potrawa, której ojczyzną są Włochy. Jest jedną z podstawowych włoskich przekąsek, a przyrządzić ją można na bardzo wiele sposobów. Podstawą każdej bruchetty jest opieczone na grillu lub patelni pieczywo z dodatkiem oliwy oraz roztartego czosnku.

Dziecinada
Zabawa na zdrowie
W zdrowym ciele zdrowy duch – przysłowie to jest powszechnie znane i przytaczane przy wielu okazjach. Równie często powtarzamy je naszym dzieciom, chcąc, by wyrosły na zdrowych i świadomych ludzi. Jak jednak możemy przekonać najmłodszych do zajadania ze smakiem marchewki, czy buraka?

Zdrowie
Jak trzymać pion?
- bezinwazyjne badanie kręgosłupa

Uroda
Trądzik, nie taki młodzieńczy
Mimo, że już dawno przestałaś być nastolatką, na Twojej twarzy wciąż pojawiają się trudne do usunięcia wypryski i zmiany skórne? Trądzik często nie mija wraz z okresem dojrzewania i zmagać się z nim mogą nawet osoby powyżej 30 roku życia. Nawracające zmiany skórne to poważny problem dermatologiczny, który wymaga leczenia oraz szczególnej pielęgnacji.

Seksolubnie
Czy katolik może cieszyć się seksem?
Kościół może przeciwstawić „modzie" na seks coś bardzo ważnego. Przekonanie, że związek z drugim człowiekiem ma wzbogacać oboje małżonków - a nie ranić. Rozmowa z ojcem dr Ksawerym Knotzem, kapucynem, specjalistą od poradnictwa małżeńskiego.

QZ.pl poleca
Kompleksowe wzmacnianie
W chłodniejsze dni nietrudno o infekcje i przeziębienia. Nadszedł właśnie najgorszy okres dla układu odpornościowego człowieka. Zanim dopadnie nas choroba i sięgniemy po antybiotyk warto samemu zadbać o zwiększenie odporności naszego organizmu.

Dobre rady
Nie daj się alergii
Marzy Ci się weekend na łonie natury, gdzieś na łące czy w lesie? Albo aktywny wypoczynek na wsi wśród zwierząt? Zamiast tego spędzasz słoneczne weekendy zamknięty w domu, bo po wyjściu na zewnątrz zaczynasz kichać i łzawić a z nosa cieknie jak z kranu?

Design by Multimedia Image